marți, 9 august 2011

Nintendo Wii

Publicat de Ionutz la 17:01
Istoric: Wii este o consolă lansată de Nintendo pe data de 19 noiembrie 2006. Făcând parte din generaţia a şaptea principalii ei competitori sunt Xbox 360 produsul celor de la Microsoft şi PlayStation 3 lansat de Sony. Nintendo a susţinut încă de la început că scopul avut în vedere la lansarea Wii a fost acela de a extinde aria de interes cu privire la jocurile video (aspect nevizat de celelalte două companii adverse). A cincea consolă Nintendo este compatibilă cu toate jocurile GameCube precum şi cu majoritatea accesoriilor acesteia.
Ideea pentru consolă a venit în 2001 şi conform unui interviu cu Shigeru Miyamoto conceptul se axa pe o nouă formă de interacţiune: „Eram cu toţii de acord că puterea la o consolă nu este totul. Prea multe console puternice nu pot coexista. Este ca şi cum ai avea numai dinozauri carnivori. Este posibil să se lupte şi să îşi grăbească propria dispariţie.”
Până în 27 aprilie 2006 numele propus pentru consolă a fost "Revolution" însă de la acea dată se schimbă definitiv în Wii. Producătorii spun că numele duce cu gândul la 'we' (noi), ceea ce induce ideea că această consolă este pentru toată lumea. De asemenea acest nume este uşor de reţinut şi nu creează confuzii. Este prima consolă ce nu conţine numele companiei. În ciuda explicaţiei au existat o serie de reacţii negative faţă de schimbarea numelui. Neliniştea provenea din posibilitatea asocierii consolei cu o jucărie pentru copii, numele generând şi o serie de glume puerile. Din acest motiv preşedintele Nintendo din America explică şi el schimbarea: „Revolution nu e ideal ca nume, este lung iar în unele ţări este greu de pronunţat. Astfel am optat pentru ceva scurt, la obiect, uşor de pronunţat şi distinctiv.”

Impactul pe piaţă: În prima parte a anului 2007 Nintendo a vândut în SUA mai multe console ca Sony şi Microsoft împreună. Diferenţa în Japonia, până în noiembrie 2007, a fost chiar mai mare ajungându-se la un raport de 2 la 1 şi chiar 6 la 1. În Australia Wii devine consola cu cele mai rapide vânzări din istoria statului. Pe 12 septembrie 2007, Wii depăşeşte Xbox 360, lansat cu un an înainte, ocupând locul întâi în vânzările prezentei generaţii. Această performanţă nu mai fusese atinsă din epoca Super Nintendo. În noiembrie 2008, Wii vânduse 13,4 milioane de unităţi în SUA, cu două milioane mai mult ca Xbox 360 şi aproape dublu comparativ cu PlayStation 3.
Piaţa japoneză, ce tinde a fi un indicator al celei globale, a constatat o scădere cu 47% avânzărilor Wii comparând anul fiscal 2008 - 2009, cu cel precedent. Chiar dacă se specula că acest aspect este datorat unei scăderi generale a interesului pentru console, specific toamnei din 2009, avantajele avute de Wii dispăreau treptat. Motivele erau reducerea de preţ a consolei Xbox 360 precum şi zvonurile cu privire la maneta motion a celor de la Sony. Pe 23 septembrie 2009 Nintendo anunţă prima scădere de preţ per consolă. Ca urmare a acestor măsuri precum şi a unor jocuri ca New Super Mario Bros vânzările îşi revin. La data de 30 iunie 2011 numărul de console Wii vândute ajunge la 87.57 milioane!
Unul dintre scopurile urmărite de Nintendo era atragerea unor noi categorii de persoane în lumea jocurilor. Campania s-a bucurat de succes: în Marea Britanie pensionari de până la 103 ani au încercat cel puţin o dată consola . Publicaţia The People susţine că regina Elisabeta II a folosit şi ea consola!
Odată cu lansarea discurilor optice Wii, Nintendo a remarcat dificultatea pe care unele sisteme o au în citirea software-lor de mare densitate datorită lentilelor laser contaminate. Din acest motiv au fost oferite kit-uri de curăţare precum şi reparare gratuită pentru consolele ce întâmpinau asemenea probleme.
O altă problemă era desincronizarea manetei Wii, uneori pierzând semnalul emis de consolă. Pentru această problemă Nintendo a publicat pe website instrucţiunile necesare.
Consola a fost susţinută de firme puternice precum: Ubisoft, Sega, Activision Blizzard, Electronic Arts şi Capcom, cu mult mai multe jocuri lansate în exclusivitate pe Wii faţă de PlayStation 3 sau Xbox 360. Consola Virtuală permite proprietarilor Wii să joace titluri lansate iniţial pe console ca Nintendo, Super Nintendo, Nintendo 64, Sega Genesis, Neo Geo a celor de la SNK, precum şi selecţii a unor jocuri disponibile pe arcades. Acestea se distribuie prin internet utilizând Wii Shop Channel şi se stochează în memoria consolei Wii.
Utilizarea consolei Wii necesită o implicare fizică în plus faţă de cea a consolelor clasice, unii jucători experimentând o senzaţie asociată entorsei pe care tenismenii o au la încheietura mâinii. Chiar şi unii cercetători susţin utilizarea acestui sistem în completarea exerciţiilor tradiţionale. În mai 2010 American Heart Association a făcut un apel către Wii pentru a încuraja persoanele care suferă de sedentarism să facă un pas către fitness.
Nintendo a anunţat deja succesorul consolei Wii, numit Wii U, în cadrul Electronic Entertainment Expo. 2011. Wii U va avea o manetă cu touch screen, o rezoluţie de 1080p high-definition şi va fi compatibil atât cu jocurile dar şi cu componentele Wii.

Tehnic: Consola Wii are o memorie internă de 512 megabytes şi un card SD pentru stocare externă. El poate fi folosit pentru uploadarea pozelor dar şi ca loc de salvare a progresului din diferite jocuri precum şi al titlurilor descărcate on-line. Nintendo nu a dat detalii cu privire la componenţa tehnică a consolei însă se estimează că aceasta este de două ori mai puternică decât GameCube. Procesorul este de 729 MHz cu o memorie principală de 88 MB. Spaţiu de stocare este extins prin intermediul cardului de memorie SD şi SDHC până la 32 GB. Rezoluţie video de 480p (PAL/NTSC), 480i (PAL/NTSC) sau 576i (PAL/SECAM), standard 4:3 şi 16:9 anamorphic widescreen.
Audio: Stereo – Dolby Pro Logic II. Consum electric:18 W pornit, 9.6 W în standby cu WiiConnect24 activat (consola poate primi mesaje precum şi update-uri), 1.3 W in standy. Cititorul de discuri Wii nu redă formatele DVD-video şi nici pe cele audio.
Atunci când citeşte un disc GameCube consola Wii este restricţionată la funcţionalităţile GameCube. Va fi nevoie de o manet cât şi de un card de memorie GameCube pentru a putea progresa în jocul respectiv. Consola se poate conecta la Nintendo DS fără a necesita alte accesorii, utilizând astfel microfonul şi touch screen-ul în jocurile Wii.
Jucătorii pot accesa internetul prin intermediul Nintendo Wi-Fi Connection.
Consola este prevăzută cu regional lockout, ceea ce înseamnă că un software achiziţionat într-o regiune poate fi utilizat doar pe hardware-ul aceleaşi regiuni.

Jocuri / exclusivităţi: Cel mai vândut joc de lansare este The Legend of Zelda: Twilight Princess însă acestuia i se adaugă exclusivităţi cu greutate precum: Super Mario Galaxy 1 şi 2, New Super Mario Bros, Donkey Kong Returns, Kirbi Epic Yarn, Okami, Dead Space Extraction, Punch-Out!, Resident Evil Darkside Chronicles, Mario Kart ş.a. Pe Wii găsim şi o serie de titluri comune celor trei console, printre care amintesc: Star Wars The Force Unleashed 2, Spiderman Shattered Dimensions, Resident Evil 4, Crash Mind over Mutant etc.

Estetic / prezentare: Consola a fost lansată în culorile: alb, negru, argintiu, verde şi roşu însă în primii doi ani şi jumătate singurul model disponibil a fost cel alb. Consola are cele mai reduse dimensiuni dintre cele trei, fiind şi cea mai uşoară. În schimb designul este simplu şi plăcut, cu numai trei butoane (pornire, resetare, returnare disc). Suprafaţa în care este introdus discul este luminată în albastru. Se poate aşează în poziţie verticală într-un suport special.
O caracteristică specifică este maneta Wii, fără fir, ce poate detecta mişcarea în cele trei dimensiuni. Astfel controlul este asigurat prin gesturi fizice dar şi prin apăsarea tradiţională a butoanelor de pe manetă. Aceasta se conectează la consolă prin Bluetooth fiind prevăzută cu un sistem de vibrare precum şi cu un microfon intern. Este realizată în stilul unei telecomenzi TV, fiind folosită de cele mai multe ori în poziţie verticală. Pentru jocurile clasice şi maneta poate deveni clasică. Ea se întoarce efectiv în poziţie orizontală utilizându-se sistemul direcţional şi cele două butoane principale. Wii Motion Plus este un dispozitiv ce se ataşează la maneta tip pentru a îi mări sensibilitatea şi pentru a înlătura durata în care mişcarea mâinii se concretizează în acţiunea de pe ecran (probleme ce pot apărea la sistemul motion tipic). În cele din urmă nunchuckul, ce ține loc de stick direcțional având și două butoane, poate fi atașat manetei pentru unele jocuri. Conexiunea printr-un cablu scurt poate fi însă uneori incomodă.
Interfaţa Wii are un meniu ce funcţionează pe principiul canalelor de televiziune. Acestea pot fi selectate şi accesate cu ajutorul cursorului. Sunt şase canale de bază: Disc Channel, Mii Channel, Photo Channel, Wii Shop Channel, Forecast Channel şi News Channel. O serie de alte canale se pot descărca prin intermediul Wii Shop Channel.

Eu şi consola: Prea puţin interesat de titlurile sportive şi reticent faţă de noul sistem de control am lăsat de o parte ideea achiziţionării unei console Wii. Totuşi un jucător cu tradiţie nu poate rămâne indiferent la titluri legendare precum Super Mario, Donkey Kong Returns sau Legend of Zelda. Jucând Super Mario Galaxy 2 am simţit cum totul era din nou perfect şi parcă imaginea puştiului care lua fericit prima ciupercă a reapărut! Cu D.K. Returns mi-am adus aminte cum înjură un jucător iar D.S. Extraction a completat povestea celorlalte două titluri. Încă mai am de jucat unele titluri culminând cu New Super Mario Bros şi Kirbi Epic Yarn. Dincolo de asta surprizele pot continua…

Sintetizând: Printr-un sistem inovator (maneta Wii motion) Nintendo aduce mişcarea în lumea jocurilor video. O serie de titluri sportive atrag numeroase persoane care până la apariţia consolei nu erau interesate de acest tip de produs. Compania nu îi uită nici pe jucătorii veterani cărora le oferă noi episoade ale unor serii consacrate. Cumulând atuurile de mai sus Nintendo depăşeşte handicapul grafic şi este propulsat pe locul întâi în vânzări!
După mulţi ani familia este din nou reunită în jurul unei console!

0 comentarii on "Nintendo Wii"

 

Jocuri, recenzii, trailere Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez