duminică, 3 iulie 2011

Gears of War 2

Publicat de Ionutz la 11:47
Gears of War este singura serie exclusivă Xbox 360. Alături de ea regăsim interesanta poveste a lui Alan Wake însă dincolo de aceasta lupta pentru supremație pare câștigată cu ușurință de Sony cu numeroasele sale titluri de top. Ceva mai greu m-am decis să purced și eu la exterminarea rasei ce amenință să anihileze, la rândul ei, rasa umană. Trebuie să recunosc faptul că am fost surprins!

Cunoscând în mare evenimentele din primul Gears of War, în care umanitatea se vede nevoită să lupte cu disperare pentru a opri invazia unor creaturi monstruase (asemeni unor șopârle bipede), inteligente și deosebit de agresive, o continuare nu părea să se poată distanța de inevitabilul clișeu apocaliptic.
După prima misiune avem parte de o întorsătură neașteptată a scenariului. Deoarece au văzut că nu pot opri invazia inamicului, trupele de rezistență sunt decise să riște totul în speranța unei victorii. Planul presupune atacarea teritoriului în care șopârlele își au cuibul și exterminarea acestora!
În centrul acestui atac îl întâlnim din nou pe Marcus Pheonix alături de alți veterani precum Dom sau Tai. Chiar dacă mult centrat pe acțiune firul epic ne oferă o serie de momente dramatice cu adevărat impresionante. Acestea nu numai că ridică întraga poveste dar te fac să îți dorești cu adevărat să distrugi abominabilul inamic împreună cu regina ce se află undeva în imensele construcții pe care le ai de explorat!

Sistemul de joc din seria Gears of War a adus numeroase îmbunătățiri shootere-lor 3rd person (gen Dead Space), cea mai cunoscută fiind folosirea diferitelor obiecte din mediu (ziduri, mașini etc) pentru a te apăra de focul inamic. Vanquish este cel mai recent joc ce a împrumutat modul de joc brevetat de Gears of War însă el a fost implementat cu succes și în titluri precum Uncharted.
Câteva elemente generice: poți purta concomitent patru categorii de arme (de tip pistol, pușcă, mitralieră și grenade). Trebuie menționată arma prevăzută cu lama unei drujbe capabilă să secționeze un adversar precum și situația în care dacă ambele personaje o folosesc concomitent se intră într-un minigame unde trebuie să apeși butonul de pe ecran pentru a ieși învingător. Deosebită este și arma laser ce se concentreză un timp asupra unui inamic iar ulterior acesta este dezintegrat. Ea este însă deosebit de rară și constituie un indiciu legat de porțiunea dificilă ce se apropie. Armele trebuie alese cu atenție acestea crescând considerabil șansele de victorie împotriva diferitelor clase de inamici.
Jocul are patru grade de dificultate, toate fiind solicitante pentru jucător. Întinderea aventurii este impresionantă pentru un astfel de titlu, depășind opt ore de joc la prima parcurgere. I.A. este crescută adversarii fiind deosebit de agresivi și cu o tactică de multe ori uimitoare. Întâlnim diferite clase de inamici (soldați, bestii monstruase, creaturi zburătoare etc). Este adevărat că jocul nu are mulți inamici principali însă există o serie de confruntări majore ce pot fi catalogate ca atare.
Revenind la elementele definitorii de gameplay: personajul are posibilitatea de a alerga de la un punct la altul. În aceste momente el se lasă automat în jos, fiind ferit de focul inamic. Camera, impecabilă în restul jocului, adoptă aici un unghi special ce îți dă senzația că fugi în spatele camaradului tău. După o serie de lovituri primite personajul va cădea la pământ și va cere ajutorul unui alt soldat. În aceste momente te poți deplasa cu greu fără a putea ataca în vreun fel. Dacă alt soldat nu ajunge sau nu poate (deoarece este atacat) ajunge la tine vei muri în scurt timp. Și șopârlele trec prin aceleași momente fiind ajutate de camarazi. Egalitatea de șanse se extinde practic la întreg jocul, lucru pe care l-am apreciat din plin. În aceste momente te poți deplasa lângă inamic și îl poți executa în unul dintre numeroasele modalități disponibile (ex. îl poți strivi, lovi cu brutalitate sau îl poți folosi ca scut ulterior frângându-i gâtul. Sunt o serie de inamici ce se apără cu o platoșă metalică iar după eliminarea lor aceasta poate fi utilizat în combinație cu un singur tip de armă.
Sunt momente în care jocul te pune să alegi între două trasee alternative. Chiar dacă porțiunea diferită nu este întinsă ea atrage prin diversitate impunând și o nouă abordare. Pe parcursul misiunilor vei asedia diferite puncte de rezistență ale inamicilor, vei conduce ofensive iar la nevoie vei apăra convoiul ce avansează către bârlogul șopârlelor. Există porțiuni în care pur și simplu te vei urca pe unele creaturi (un monstru asemănător cu ciclopul din God of War și o creatură zburătoare). Controlarea mașinăriilor de teren este foarte bună pe tot parcursul jocului.
Acestea elementele caracteristice fac din Gears of War 2 unul dintre cele mai bune jocuri de gen!

La acest capitol titlul reprezentativ al celor de la Microsoft este sinonim cu motorul grafic Unreal. La trei ani de la lansare universul din Gears of War 2 este în continuare fascinant. Mediul înconjurător este plin de viață, cadrele panoramice te transpun într-o lume devastată care pe măsură ce o parcurgi reușește să te deprime încetul cu încetul (dar în sens bun). Ruine, grote reci, munți solitari, explozii la tot pasul, ploi acide, creaturi și vehicole (gears) variate sunt doar o parte dintre elementele distinctive ale acestui joc.
În general simt nevoia unei bogate palete de culori, aspect nu tocmai frecvent în prezentul titlu, dominat de o nuanță verzui-cenușie. Dar trebuie să recunosc, alegerea este perfectă pentru a completa atmosfera post apocaliptică în care se desfășoară acțiunea!
La final menționez un element ce m-a deranjat puțin. El se referă strict la categoria standard de soldați-șopârlă ce te atacă. Aceștia par oarecum grosolani, aspect ce se răsfrânge și asupra protagoniștilor. Totuși pe parcursul aventurii te acomodezi cu stilul pe care probabil producătorii l-au utilizat pentru a sublinia brutalitatea / duritatea unor personaje.

Sunete deosebite, o coloană sonoră potrivită (ce vine mereu în completarea evenimentelor tensionate din joc) și în cele din urmă vocile dure ale camarazilor dar capabile de profunzime în anumite momente. Există din păcate și o serie de replici banale, de film de acțiune comercial. Mă așteptam ca acestea să fie predominante, m-am bucurat descoperind că nu este așa.

Indiferent de eventualele continuări și de jocuri recente cu același sistem (Vanquish) Gears of War 2 are un replay excelent și în prezent. Varietatea din gameplay, ce include traseele alternative, modul cooperativ exploziv dar mai ales senzația specifică de adrenalină i-au asigurat deja un loc în arhivele jocurilor video.

Gears of War 2 reușește, prin combinarea unor elemente aparent simple, să creeze un joc cu o atmosfera și mai ales cu o mecanica ce crează dependență!

MEDIA: 9/10
Gen: 3rd person shooter.

0 comentarii on "Gears of War 2"

 

Jocuri, recenzii, trailere Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez