Printre caracteristici: conexiunea online PlayStation Network, capabilităţi multimedia robuste, conectivitate cu PS Portable precum şi utilizarea discurilor Blu-ray ca suport principal de stocare a datelor.
Impactul pe piaţă: A fost lansată pe data de 11 noiembrie 2006 în Japonia, ora 07:00. În primele 24 de ore se vând aproximativ 81.639 de unităţi. Incidentele de la lansare includ împuşcarea unui client, tâlhărirea altora şi lupta a 60 de cumpărători pentru 10 sisteme. A urmat lansarea în SUA şi începând cu martie 2007 distribuirea consolei în Europa. În două zile se vând aproximativ 600.000 de unităţi.
Costul iniţial de producţie a fost de 805.85 dolari (modelul cu 20 GB) şi 840.35 de dolari pentru cel cu 60 GB. Totuşi ele au fost vândute cu 499 şi respectiv 599 de dolari, ducând la o pierdere de 250 de dolari pentru fiecare unitate vândută, contribuind la pierderile globale ale Sony ce ajungeau la 1.97 miliarde de dolari după estimările din luna martie 2007. Cu toate acestea, în ianuarie 2009 Sony anunţă că divizia de jocuri a obţinut profit începând cu trimestrul trei al anului 2008. Acest lucru se explică prin scăderea costurilor de producţie a microprocesoarelor precum şi a diodelor de la discurile Blu-ray. Din ianuarie 2008, costul de producţie per unitate era undeva la 400 de dolari până în august 2009 Sony reduce cu 70% cheltuielile, ajungând la un cost de 240 de dolari pentru fiecare consolă.
După lansarea primului model PS 3 a fost criticat în primul rând preţul ridicat precum şi pentru absenţa unor jocuri de lansare deosebite. După o serie de revizuiri ale preţului precum şi după afirmarea pe piaţă a discurilor Blu-ray, susţinute de lansarea unor titluri bine primite, consola începe să fie primită mult mai bine. Nemulţumiri au existat şi în rândul producătorilor. Astfel în 2007, Gabe Newell din cadrul Valve declară: "PS3 este un dezastru din foarte multe puncte de vedere, îmi pare clar că Sony a pierdut din vedere ce îşi doresc cumpărătorii precum şi producătorii". Bobby Kotick, şeful biroului executiv al Activision Blizzard are o părere similară: "Îmi fac griji pentru Sony; PlayStation 3 îşi pierde iniţiativa lucru ce mă pune în dificultate cu privire la susţinerea consolei în viitor. Costurile de producţie sunt ridicate la un joc PS 3 iar Wii şi Xbox vând mult mai bine. Dacă suntem realişti, o renunţare a susţinerii Sony este probabilă." Kotick a fost criticat dur pentru afirmaţiile sale, în special de către Bioware ce au pus sub semnul întrebării raţiunea unei astfel de declaraţii pe care au catalogat-o ca fiind ridicolă.
În iunie 2009 este lansat PlayStation Move (puternic influenţat de sistemul motion al celor de la Wii). Receptivitatea sa este considerată superioară celei pe care o avea modelul iniţial al manetei Wii însă jocurile ce folosesc acest sistem nu sunt în topuri. Concurează cu recentele Wii MotionPlus (Nintendo) şi Kinect motion control systems (Xbox 360).
20 aprilie 2011 este ziua în care Sony închide PlayStation Network în urma ,,unui amestec extern în sistemul nostru". Informaţiile personale a peste 77 de milioane de utilizatori ar fi putut fi obţinute (nume, adrese, originea, adrese de mail, zile de naştere, conturi), motiv pentru care după o scurtă ezitare Sony îşi îndeamnă clienţii să îşi ia toate măsurile de precauţie. Ca o reacţie la incident Sony anunţă programul Welcome Back (30 de zile gratuite ca membru al PlayStation Plus, descărcarea gratuită a două jocuri exclusive PS3 şi o înrolare de un an într-un program de protecţie împotriva furturilor de identitate.
Diferenţele dintre primele cinci modele au fost minore: culoare, număr de porturi USB sau schimbări nesemnificative ale sistemului de ventilaţie. Versiunea Slim a produs însă miracolul fiind lăudată pentru îmbunătăţirile aduse primului model. Imediat se observă o creştere substanţială a vânzărilor, în primele trei săptămâni numărul de unităţi achiziţionate depăşind un milion de exemplare!
Totalul unităţilor vândute până la data de 31 iunie 2011 era de 51.8 milioane ceea ce face ca PlayStation 3 să ocupe locul…3 în prezenta generaţie, după Xbox 360 (55 de milioane).
Tehnic: Consola citeşte discurile Blu-ray (fie pentru jocuri sau filme), DVD, CD precum şi alte materiale optice. Capacitatea hardului variază între 20 şi 320 de GB.
Microprocesorul Sony proiectat de IBM are o capacitate de 3.2 GHz şi şapte Synergistic Processing Elements. Procesarea grafică este asigurată de modelul NVIDIA RSX 'Reality Synthesizer, ce suportă rezoluţii de la 480i/576i SD până la 1080p HD. PlayStation 3 are 256 MB XDR DRAM ca memorie principală şi 256 MB GDDR3 memorie video.
În martie 2010 primele trei generaţii de PS 3, lansate la nivel mondial, au afişat erori legate de sistemul ceasului intern. Acesta revenise la data de 31.12.1999, aspect ce a dus la porecla de ApocalyPS3, cu referiri evidente la apocalipsă. Utilizatorii nu se puteau conecta, juca jocuri sau viziona trofeele obţinute. Model Slim nu a fost afectat de această eroare.
Jocuri / exclusivităţi: Această categorie reprezintă asul din mânecă al celor de la Sony! Cu serii precum: Uncharted, InFamous, Killzone, Resistance, Ratchet & Clank, la care se adaugă titluri de excepţie: God of War 3, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, The Elder Scrolls IV: Oblivion sau Heavenly Sword, PlayStation 3 este liderul incontestabil al exclusivităţilor! La acestea se adaugă numărul aproape nesfârşit al titlurilor lansate concomitent şi pe consola Microsoft.
Estetic / prezentare: Modelul slim, anunţat pe data de 18 august 2009, este în prezent singurul disponibil pe piaţă. Acesta are un format compact, este mai silenţios şi remediază problemele avute de modelul standard, inclusiv pe cea legată de sistemul de răcire. Este cu 33% mai mic şi cu 36 % mai uşor decât modelul iniţial. În schimb nu este compatibil cu titlurile de PS 2. PlayStation 3 Slim dă impresia unei console de lux având un aspect plin de stil. Adoptarea culorii negru, consacrată de PS 2 este inspirată contribuind şi ea la imaginea distinsă pe care o are unitatea. Maneta rămâne aproape neschimbată fiind doar puţin mai uşoară (butoanele L 2 şi R2 sunt parţial în exterior). Este înlăturat cablul, sistemul de alimentare al manetei făcându-se printr-un fir USB.
Interfaţa Cross Media Bar a PlayStation 3 include nouă categorii: Users, Settings, Photo, Music, Video, Game, Network, PlayStation Network şi Friends. Cea de a zecea este specifică serviciilor de televiziune. Printre opţiuni este cea de a crea varii profile, de a viziona poze, de a copia melodii de pe cd-uri şi de a le asculta, se pot viziona filme sau alte fişiere video fie de pe suportul optic (CD, DVD, Blue-Ray), fie direct de pe hard sau port. Consolei i se pateu ataşa o tastatură şi un mouse pentru navigarea pe internet. Prin intermediul meniului Network se pot efectua achiziţii din PlayStation Store precum şi conectarea la PlayStation Portable prin Remote Play. Personal nu am fost cucerit de această interfaţă, însă motivele sunt de ordin subiectiv.
Eu şi consola: După cumpărarea unui Xbox 360 singura tentaţie legată de PS 3 era reprezentată de Metal Gear Solid 4. Mă minţeam că seria nu mai e ce a fost şi că nu voi regăsi în ultimul episod elementele de dramă din epoca PS. După un timp a apărut God of War 3 iar ultimul meu argument era că două jocuri nu sunt suficiente pentru cumpărarea unei console. Nu m-am uitat la niciun clip din God of War 3 însă parcă eram în transă. Într-o zi am decis că îl iau şi gata, fie şi o investiţie proastă. Au urmat Uncharted 2, Ratchet & Clank, Heavenly Sword, InFamous… serii unice care injectează adrenalină în PS 3! Se poate spune deci că şi eu am fost învins de Kratos…
Sintetizând: Sony păstrează o serie de atuuri: estetică, titluri exclusive, o manetă performantă, dar traseul nu mai este unul ascendent. Preţurile peste cele practicate de concurenţă, unele decizii neinspirate legate de opţiunile consolei, precum şi o serie de probleme tehnice ale primelor modele şi-au lăsat amprenta asupra clasamentului. Dacă titluri ce fac istorie au putut salva doar poziţia a treia în această generaţie, Sony ar trebui să înveţe rapid din greşeli! De ce ai vrea o consolă căreia să ii pui mouse si tastatură? Dacă asta te interesează nu e mai simplu să instalezi jocurile direct pe un calculator? Sper să îşi pună şi ei aceste întrebări…
0 comentarii on "PlayStation 3"
Trimiteți un comentariu