Bill Gates afirma că o consolă era esențială pentru convergența multimedia din viitor. El a prezentat Xbox-ul la Conferința Producătorilor de Jocuri din 2000, impresionând publicul cu tehnologia acestuia. În acel moment consola Dreamcast scădea în vânzări iar PlayStation 2 abia se lansa în Japonia.
Impactul pe piaţă: Pentru lansare Microsoft s-a folosit de Halo: Combat Evolved drept titlu reprezentativ. La vremea respectivă doar câteva titluri de tip FPS fuseseră lansate pe console, cel mai de succes fiind GoldenEye (Nintendo 64). Această alegere s-a dovedit inspirată și în 2002 Microsoft detronează Nintendo ocupând locul doi în vânzările din America de Nord.
Contractul de exclusivitate cu compania Sony a celor de la Take-Two Interactive a fost modificat astfel încât Grand Theft Auto III precum și orice altă continuare a seriei să fie disponibilă și pe Xbox.
În 2004 Halo 2 a intrat în istorie prin suma obținută în prima zi de lansare, respectiv 125 de milioane de dolari! În același an Microsoft încheie un contract cu Electronic Arts prin care se angaja să lanseze cele mai cunoscute titluri ale companiei pe Xbox Live. Serviciul online a funcționat începând cu data de 15 noiembrie 2002, necesitând pentru asta o conexiune la internet. În două luni numărul celor înscriși era de 250,000 iar în mai 2009 ajunsese la 20 de milioane. Serviciul a fost întrerupt oficial pe data de 15 aprilie 2010. Cu toate acestea un grup de 20 de jucători au rămas conectați pentru încă o lună, lăsând consolele pornite și conectate la Halo 2. APACHE N4SIR a fost ultimul utilizator care a accesat Xbox Live, deconectându-se pe 11 mai 2010 la ora 01:58.
Tehnic: Xbox este prima consolă ce deține un hard drive intern, folosit pentru a salva progresul jocurilor dar și pentru stocarea informațiilor descărcate prin Xbox Live, înlăturând astfel nevoia unor carduri de memorie separate. El folosea în premieră Dolby Interactive Content-Encoding Technology, ce permitea decodarea în timp real Dolby Digital. În trecut jocurile de consolă foloseau Dolby Digital 5.1 doar în timpul filmulețelor în care jucătorul nu putea interacționa. Având la bază un hardware de tip PC consola a fost mult mai mare și mai grea decât cele lansate de competitori. Software-ul folosit este cel care a stat la baza sistemului Windows 2000. Xbox citea cd-urile audio, putea stoca melodi pe hard precum și date descărcate de pe Xbox LIVE.
Procesorul folosit avea capacitatea de 32-bit 733 MHz, de tip Intel Pentium III. Memorie de subsistem de 64 MB DDR SDRAM la 200 MHz; configurat la 6400 MB/s
Procesorul audio era de tip NVIDIA "MCPX” 64 3D canale de sunete (până la 256 de voci stereo).
Estetic: Incontestabil mai grosolan decât PS 2, Xbox te ducea cu gândul la modelele din trecut, gen Atari 2600. Culoarea neagra încerca să îi dea stil însă fără a reuși în totalitate. Maneta avea două stikuri direcționale precum și un sistem clasic (de tip cruce), un buton de start și șase butoane de acțiune. Aceasta a primit numeroase porecle precum ”Grăsuța” și a fost criticată comparativ cu celelalte controlere.
Un card de 8 MB putea fi introdus în manetă fiind folosit pentru a salva sau pentru a copia date de pe hard și a le introduce în altă consolă. Erau însă și titluri care nu recunoșteau astfel de date, exemplul cel mai bun fiind Ninja Gaiden.
Jocuri: Dintre cele mai cunoscute amintesc Dead or Alive 3, Ninja Gaiden, Amped: Freestyle Snowboarding, Halo: Combat Evolved, Fuzion Frenzy și Project Gotham Racing.
Eu şi consola: Nu am avut ocazia să încerc prima consolă a celor de la Microsoft deoarece chiar dacă ea recupera teren nu putea să distragă atenția de la atotputernicul PlayStation 2!
Sintetizând: Prima consolă Microsoft are un impact onorabil pe uriașa piața din domeniul jocurilor video. În perioada 2002-2003 Xbox reușește să se distingă de PS 2 printr-o serie de titluri precum: MechAssault, Ghost Recon, Splinter Cell, sau Star Wars: Knights of the Old Republic. Sistemul online reprezenta și el o inovație binevenită printre consumatori. Faptul că o serie de producători au renunțat la contractele de exclusivitate cu Sony, lansând jocurile și pe consola Microsoft, reprezenta o primă victorie pentru tânărul Xbox.
0 comentarii on "XBOX"
Trimiteți un comentariu