sâmbătă, 23 octombrie 2010

Castlevania Lords of Shadow

Publicat de Ionutz la 17:46

Castlevania Lords of Shadow a fost un titlu pe care l-am aşteptat cu un an înainte de lansare, ca fan fiind foarte curios de ce poate să ofere! Iată deci rezultatul...
Chiar dacă succesiunea cronologică în această serie este greu de urmărit, am putea încadra prezentul titlu la puţin timp după crearea ordinului sfânt din care face parte clanul Belmont. În aceste vremuri întunecate demonii ies la lumină şi atacă oamenii în întreg ţinutul. Pentru a înţelege sursa acestor evenimente clanul îl trimite pe tânărul Gabriel să investigheze. Acesta are şi un al doilea scop, personal, respectiv de a afla cum îşi poate readuce la viaţă soţia, moartă în circumstanţe misterioase.
Prin prezentare şi substanţă naraţiunea cucereşte, menţine atmosfera epică a seriei reuşind să îi adauge o intrigă solidă şi captivantă. Pe măsură ce Gabriel avansează în misiunea lui, credinţa şi chiar încrederea lui se clatină, conducându-l spre un deznodământ tragic...

În materie de prezentare a stagiilor, precum si a gameplayului în general se observă cum producătorii au preluat multe elemente din God of War 3. Camera foloseşte un sistem foarte apropiat de cel al jocului menţionat dar care în două sau trei ocazii îţi poate creea mici dificultăţi. Exceptându-le pe acestea cadrele oferite sunt superbe.
Lanţul biciului, al cărui mâner este celebra cruce, are efect similar cu cele deţinute de Kratos. Cu ajutorul acestuia Gabriel se poate agăţa de anumite puncte, depăşind diverse obstacole sau atingând puncte altfel inaccesibile. Exista două tipuri de lovituri cu biciul, la distanţă dar mai slabe şi apropiate dar intense, plus două atacuri contra aerului. Desigur acestea pot fi combinate şi upgradate obţinând multe alte mişcări disponibile în schimbul punctelor de experienţă câştigate.
Un alt buton este specific armelor, din care două clasice: cuţitele, apa sfântă şi două noi: cristalul ce invocă o creatură gata să distrugă aproape orice inamic iar în final spiritele pădurii care vor distrage atenţia inamicilor pentru a îţi da ocazia să îi ataci. Cele patru arme sunt mai mult sau mai puţin eficiente în funcţie de inamicul înfruntat, cei mai mulţi fiind imuni la unele dintre acestea şi vulnerabili la una sau două. Cristalul fiind cel mai puternic este cel mai greu de găsit, urmat apoi de apa sfântă.
Pe măsură ce înfruntă inamici principali şi mai ales Lorzi ai întunericului, Gabriel va prelua o parte din abilităţile lor: o mânuşă metalică cu atacuri puternice şi singulare, asemănătoare celor din Devil May Cry 3, o pereche de cizme cu ajutorul cărora se poate deplasa şi sări mult mai repede (God of War 3) şi în cele din urmă un set de aripi. Interesant este că pe lângă abilităţile iniţiale şi acestea pot fi upgradate şi integrate în diferite combouri, totul depinzând de strategia ta. Dispui de un sistem de eschivă dar şi de gardă ce executată la timp poate respinge atacul adversarului lăsându-l vulnerabil. Gabriel poate să îşi prindă adversarii iar mai tărziu se va folosi de bici pentru a îi aduce lângă el.
Atipică seriei este posibilitatea eroului de a manipula două tipuri de aure: luminoasă şi întunecată. Cea luminoasă scade intensitatea loviturilor însă pe măsură ce inamicii sunt atinşi viaţa personajului se regenerează. Aura întunecată sporeşte puterea atacurilor. Mai mult acestea au propriile lor scheme şi forţe, putând fi executate doar când Gabriel le activează, iar pe parcurs vei accesa altele noi. Bara de energie a fiecărei aure poate fi upgradată, la fel ca cea a vieţii, găsind cristalele specifice fiecăreia dintre ele. Cât sunt activate acestea au efect şi asupra armelor: apa sfântă poate crea un scut protector în timpul aurei luminoase în vreme ce cuţitele sunt învăluite în foc sub influenţa energiei întunecate. Astfel toate tipurile de atacuri menţionate mai sus sunt interdependente, fiind necesar să le combini pentru a lupta eficient cu diferiţi inamici.
Jocul este lung, necesitând aproximativ 20 de ore pentru a fi parcurs în linişte. Însă aventura este mereu diferită şi presărată cu foarte multe puzzeluri, variate la rândul lor. Pentru unele ai nevoie de o anumită creatură, trebuind să îi foloseşti abilităţile, altele sunt adevărate labirinte ori mecanisme complexe ce trebuie accesate într-o anumită ordine sau mutate în diferite sensuri, jocuri de genul celor de şah etc. Pentru probele principale poţi beneficia de indicii, dacă ai găsit pergamenele specifice fiecărui stagiu. Dacă însă nu aveţi suficientă răbdare puteţi sări peste aceste delicii ale jocului pierzând o sumă considerabilă în experienţă.
Minigameurile au o frecvenţă mare, uneori fiind destul de lungi, lucru foarte plăcut. Inamicii sunt cât se poate de variaţi şi originali, unii din ei evocând duşmanii clasici, în vreme ce confruntările cu titanii sau cu Lorzii întunecaţi sunt legendare. Inamicii principali au trei stadii de luptă în care ultimul este de cele mai multe ori un minigame sau o acţiune cheie. Printre confruntări nu vor lipsi cele cu vampirii, vârcolacii, Lucifer sau cea cu însăşi Moartea!
Dracula? Savuraţi fiecare clipă din această aventură magică şi îl veţi întâlni...

Jocul ne înfăţişează o lume medievală, ce impune respect prin distincţia ei. Aventura depăşeşte cu mult aria clasică a castelului dezvăluind teritorii vaste: păduri, mlaştini, lanuri, lumea de dincolo, cimitirul titanilor, munţii îngheţaţi precum şi alte locuri minunate prin structură, culoare şi varietate. Interioarele castelelor sunt reproduse în detaliu rămânând fidele construcţiilor gotice. Clima din fiecare stagiu pare a vrea să treacă dincolo de ecranul televizorului de care se izbeşte adesea. Astfel atmosferă te absoarbe total!
Gabriel arată magnific, cu o expresivitate puternică, posibil cel mai complex personaj după Kratos din God of War 3. Lorzii întunecaţi sunt şi ei impresionanţi, asemeni titanilor pe care îi vei confrunta încă de la începutul aventurii şi care aduc aminte din nou de God of War 3.
Structura grafică este complexă în cea mai mare parte a jocului, rareori putând fi invocate planuri îndepărtate, oarecum simpliste. Inamicii care te atacă mai des sunt lipsiţi de un grad superior de detaliu însă toate celelalte clase de inamici bine individualizați. Grafica îşi lasă amprenta şi asupra tehnicilor de luptă pe care protagonistul le va dobândi: lumina crucii sfinte, valurile de energie etc.

Sonorul completează cu succes estetica fină a jocului dând viaţă personajelor cu voci excelente, fie că sunt interpretate de actori mai mult sau mai puţin consacraţi. Vocea lui Gabriel este intensă chiar şi atunci când escaladează munţii sau se deplasează pe balcoanele fragile ale castelului. Firul epic este redat în mod magistral de către, Patrick Stewart, care interpretează rolul unui vechi membru al ordinului şi îndrumător al lui Gabriel.
Fiecare nivel are propria lui temă melodică, distinctivă faţă de cele obişnuite, punctând momentele cheie ale acţiunii. Veţi avea ocazia să vă bucuraţi de coruri suberbe în multe secţiuni ale aventurii.

Există patru grade de dificultate şi având în vedere faptul că nici primul grad nu este prea facil, putem vorbi de ceva provocări. Jocul nu prezintă multe bonusuri, doar o biografie selectă şi amănunţită a tuturor personajelor. Mai există posibilitatea de a relua jocul cu combourile deţinute la terminarea lui, putând accesa şi celelalte tehnici. De asemenea fiecare stagiu are un procentaj de parcurgere, în funcţie de inamicii ucişi, secretele descoperite şi de timpul în care sunt învinişi inamicii principali. În ultimul rând confruntarea cu vampirii.

Castlevania Lords of Shadow este un titlu solid, preluând elemente din titluri precum God of War 3, Devil May Cry 4, Crash of the Titans sau Bionic Commando, dar păstrându-şi specificicul. Dacă sunteți fani ai seriei atunci merită să îl încercați!

MEDIE: 8/10
Gen: acţiune-aventură.

3 comentarii on "Castlevania Lords of Shadow"

Anonim spunea...

cum distrug colosul de piatra?nu reusesc sa arunc roca inapoi in el.apas pe u ca sa prind roca apoi pe wasd dar tot nu merge.ma puteti ajuta careva va rog!

geosebastian on 3 ianuarie 2016 la 14:10 spunea...

Nici eu nu reusesc sa arunc piatra...imi spune cineva cum sa fac

geosebastian on 3 ianuarie 2016 la 14:11 spunea...

Pe ce sa apas sa arun piatra inapoi in colosul de piatra

 

Jocuri, recenzii, trailere Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez