miercuri, 31 iulie 2013

Killzone 3

Publicat de Ionutz la 20:54 1 comentarii
În titlul precedent cei doi sergenţi nu numai că ajung până în palatul lui Visari dar au şi ocazia să îl aresteze. Totuşi lucrurile se termină prost, Rico îşi pierde cumpătul şi îl împuşcă pe acesta. Cum moartea liderului nu face decât să stârnească furia în cadrul armatei Helghast, echipa ISA se vede nevoită să se retragă. Pe de o parte vom avea veşnicele conflicte ierarhice între căpitan şi cei doi sergenţi (în special Rico), iar în tabăra opusă eternele conflicte pentru titlul de conducător al imperiului Helghan. Din nou pot fi găsite asemănări între aceştia şi diferiţi protagonişti ai celui de al doilea război mondial, cele mai probabile surse de inspiraţie fiind I. Stalin şi J. Goebbels. Însă aceste caricaturizări, ce nu au şocat nici în Killzone 2, şi-au pierdut aproape tot farmecul. În plus clipurile sunt lungi şi dese (opţiunea de a le sări reprezintă o adevărată mană cerească!), dezvoltând o intrigă plictisitoare, un pretext pentru acţiunea explozivă din joc. 

Killzone 2

Publicat de Ionutz la 15:02 0 comentarii
Chiar dacă acţiunea frenetică nu lasă loc sau timp unei meditaţii asupra consecinţelor nefaste pe care sistemele fasciste/dictatoriale le-au avut asupra omenirii, un ochi avizat se va bucura de anumite elemente strecurate în joc de către producători, dincolo de sursa de inspiraţie evidentă, respectiv cel de al doilea război mondial.
 
Populaţia Helghan, învinsă în primul război…extra solar a acumulat puternice sentimente de ură faţă de Naţiunile…Coloniale Unite, cei din urmă fiind învingători în respectivul război. În acest climat se evidenţiază Scolar Visari, ale cărui discursuri de extremă dreapta susţin superioritatea populaţiei Helghan, care adaptându-se la condiţiile de viaţă nefavorabile, a atins următorul nivel în evoluţia rasei umane devenind…rasa superioară. Popularitatea sa incredibilă a dus la formarea imperiului Helghan şi subsecvent la dezvoltarea industriei de armament necesară iniţierii celui de al doilea război…extrasolar.
 
Scolar Visari reprezintă o combinaţie a trei dictatori: teoriile sale, conjunctura prin care ajunge la putere şi carisma pe care o exercită asupra poporului sunt specifice lui Adolf Hitler. Visari afirmă într-un discurs că are nevoie de 10 ani pentru a reda rasei Helghan gloria pierdută, în vreme ce Adolf Hitler cerea poporului german, în primul său discurs în calitate de cancelar, 4 ani. Armata Helghast este organizată după modelul nazist, anumite simboluri fiind similare sau poziţionate asemănător pe uniforma soldaţilor. Din punct de vedere fizic acesta aminteşte de B. Mussolini iar numele său, Visari, poate fi interpretat ca o prescurtare a celui de al doilea prenume al dictatorului sovietic Iosif Vissarionovici Stalin.  
 
Dacă al doilea episod din serie este un succes acest lucru nu este datorat firului epic. Prezentul titlu se axează pe contraofensiva purtată de grupul de marină ISA, având ca scop final arestarea lui Visari. Protagoniştii sunt sergenţii Rico şi Sevchenko, ceva mai interesanţi decât Marcus şi Doom din seria Gears of war şi care, asemenea celor din urmă, încearcă  în anumite momente să impresioneze emoţional.
 
Pe de altă parte modul de joc este deosebit. Killzone 2 ne pune în faţă o campanie solidă,  în care avem de înfruntat soldaţi cu o inteligenţă, adaptabilitate dar şi rezistenţă crescută. Protagonistul nu poate purta asupra sa mai mult de două arme, dintre care una este un pistol standard cu eficienţă redusă. La acestea se adaugă grenadele iar în situaţiile limită lupta de aproape cu patul puştii sau cuţitul. Misiunile sunt puţin mai lungi comparativ cu alte titluri de gen şi cuprind multe momente în care fie trebuie să ataci un punct fortificat, fie trebuie să rezişti unui asediu. Aceste aspecte sunt binevenite contribuind la sporirea tensiunii precum şi la întregirea atmosferei de război. În continuare trebuie spus că jocul nu înţelege să fie prea iertător, al doilea grad de dificultate (dintr-un total de 4) fiind suficient pentru a te frânge în repetate rânduri. Frumuseţea constă în absenţa frustrării şi în dorinţa de a reveni pentru a-ţi dovedi valoarea.
 
Cu privire la mecanica de joc aceasta necesită un timp de acomodare, însă ulterior nu va ridica probleme. Sistemul de cover este mai puţin comod ca cel din Gears of war dar şi mai realist. Ochirea cu diferitele arme are şi ea o serie de caracteristici: puşca cu lunetă trebuie ţinută pe cât posibil în echilibru pentru a mări precizia, puşca de asalt (cu deja celebra lunetă verde) are cătarea ideală în vreme ce alte puşti, din păcate, nu au aceeaşi precizie. Pentru a spori varietatea avem la îndemână carabina, ideală pentru spaţii închise şi cu un rezultat garantat şi de ce nu, aruncătorul de flăcări sau o armă ce funcţionează pe bază de curent electric. Aceasta din urmă va fi cucerită la finalul unei lupte dificile motiv pentru care satisfacţia de a o folosi va spori considerabil.
Pe parcursul campaniei va exista o secţiune în care va trebui să distrugi navele ce atacă centrul de comandă iar spre final vei parcurge o scurtă porţiune la bordul unui robot. Aceste două momente reuşesc să rupă ritmul deşi e drept că uneori ai vrea ca ele să nu fie singurele. Totuşi, tensiunea şi atmosfera imersivă, specifică fiecărei misiuni, reuşesc să suplinească acest neajuns.
La câţiva ani de la lansare grafica este impresionantă şi la fel de competitivă. Momentele de încărcare din timpul misiunilor sunt, exceptând gloanţele inamicilor, singurele ce pot întrerupe acţiunea, însă pentru maxim 5 secunde. Cu o gamă de culori preponderent închise universul urbano-industrial din Killzone 2 prinde viaţă şi te captivează aproape instantaneu. Este adevărat, varietatea de design a nivelurilor lasă loc de mai bine, însă este un aspect ce alături de altele minore, despart acest joc de perfecţiune.
Chiar dacă primul titlu a apărut ca o replică la jocul Halo, exclusivitate Xbox, Killzone 2 te îndeamnă mai mult în a-l compara cu Gears of war 2. Iar dacă aşa stau lucrurile atunci Marcus şi echipa lui dau uşor în retragere.    

Punctaj: 9/10

joi, 25 iulie 2013

Heavy Rain

Publicat de Ionutz la 20:16 0 comentarii
Jocurile de tip dramă/aventură-interactivă sunt cu siguranţă mai puţin numeroase decât genurile cu care ne-au obişnuit producătorii din industria jocurilor. Totuşi asta nu înseamnă că ele nu îşi au propria tradiţie, precum şi fanii aferenţi. Originea lor poate fi urmărită până la jocurile de tip text, undeva în prima parte a anilor 80, în care jucătorul era invitat să aleagă una dintre multiplele posibilităţi pe care le avea pentru a progresa, alegerea influenţând etapele următoare. Pentru o imagine ceva mai recentă putem încadra prezentul titlu între Indigo Prophecy, lansat pe PC în anul 2005 şi Beyond: Two Souls, ce urmează a fi lansat pe 8 octombrie 2013 ca o exclusivitate PS3.
 

Jocuri, recenzii, trailere Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez