Jocul ne permite să controlăm pe rând 4 personaje implicate în misterioasele crime ale unui asasin în serie supranumit Origami. Primul este Ethan, un arhitect al cărui fiu este răpit de criminal, al doilea este Scott, un detectiv particular angajat de familiile victimelor, Medison o jurnalistă care adună informaţii despre acest caz, şi nu în ultimul rând, Norman, un agent FBI specializat în determinarea profilul psihologic al criminalilor. Medison şi Norman pot muri în anumite momente ale aventurii, contribuţia lor la rezolvarea cazului fiind astfel înlăturată. Mai mult, în ultima scenă din joc oricare dintre cei patru protagonişti poate fi ucis. Evenimentele ne permit să aflăm detalii despre viaţa personală a fiecăruia dintre cei patru, prilej de ne ataşa de povestea lor şi mai departe, de a ne păsa de ce li se poate întâmpla.
Interacţiunea se realizează în trepte, de la cele mai banale acţiuni (cum ar fi îmbrăcatul, spălatul pe dinţi sau pregătirea mesei) şi până la o serie de quick time events (întâlnite incidental şi în alte genuri) ce îţi vor tăia, cel puţin la prima parcurgere, răsuflarea. În plus ni se oferă posibilitatea de a vedea în orice moment gândurile protagonistului pe care îl controlăm. În funcţie de acestea putem lua diferite decizii sau putem dialoga cu celelalte personajele. Alegerile noastre determină nu numai evoluţia evenimentelor dar şi tipul de relaţii ce se stabilesc între participanţi, uneori chiar într-un mod extrem. Este adevărat că nu există alegeri corecte sau greşite, structura jocului, cu salvare automată, se mulţumeşte să îţi arate consecinţele acţiunilor tale şi îşi continuă evoluţia. În funcţie de situaţie este posibil să analizezi opţiunile în voie sau într-un interval limitat de timp, în caz contrar alegerea fiind făcută automat.
În acest joc varietatea opţiunilor precum şi cea a combinaţiilor posibile este cu adevărat impresionantă, iar capacitatea de a empatiza cu personajele este progresivă, devenind, mai ales spre finalul jocului, foarte puternică. La prima parcurgere vei fi pur şi simplu prins în vârtejul evenimentelor, şi chiar dacă aceasta va rămâne probabil cel mai bine întipărită în mintea ta, tentaţia de a reparcurge aventura, pentru a încerca o nouă abordare sau pentru a descoperi altul dintre cele 7 finaluri distincte va fi pronunţată. În cele din urmă, după finalizarea jocului, ai posibilitate de a accesa fiecare capitol în parte şi de a experimenta o dată în plus.
Legat de partea vizuală jocul este solid, dominat în genere de culori verzui-cenuşii, specifice vremii ploioase ce persistă obsedant, accentuând angoasa. Expresiile faciale sunt detaliate şi, chiar dacă nu au fost mediatizate precum în cazul lui L.A. Noire, sunt mai fireşti decât în titlul menţionat.
Jocul este despărţit de perfecţiune datorită câtorva inconsistenţe. Astfel, chiar dacă în mare parte aventura se modelează după deciziile tale, putem vorbi şi de câteva situaţii în care jocul îşi urmează un curs predeterminat sau în care insistă ca unele personaje să supravieţuiască indiferent de dorinţa ta contrară. Având în vedere modul excelent de implementare, aceste excepţii sunt regretabile.
Este indiscutabil faptul că avem parte de un joc diferit, cu un conţinut bogat, o poveste captivantă, pe care cel mai probabil vom dori să o modelăm în cât mai multe feluri. Heavy Rain este unul dintre jocurile ce ar trebui încercate indiferent de genurile pe care le preferăm şi chiar în situaţia în care jocurile video nu reprezintă o pasiune.
0 comentarii on "Heavy Rain"
Trimiteți un comentariu