duminică, 20 februarie 2011

Lost Planet: Extreme Condition

Publicat de Ionutz la 09:47
POVESTE: 8/10

Acţiunea se petrece într-un viitor nu prea îndepărtat în care resursele Terrei s-au epuizat. În aceste circumstanţe echipe de exploratori au pornit în căutarea unor planete a căror climă să fie favorabilă corpului uman. Planeta găsită nu este tocmai călduroasă iar Akridele (creaturi şi insecte cu influenţe din epoca dinozaurilor) nu sunt tocmai prietenoase. Însă după descoperirea rezervelor de căldură, pe care aceste creaturi le au în diferite părţi ale corpului, oamenii încep o lungă campanie de colonizare a planetei.
După câtiva ani de la aceste evenimente începe aventura lui Wayne (un tânăr membru al unei echipe de exploratori al cărui tată moare la scurt timp de la apariţie). El va fi prins în lupta dintre taberele aflate pe planetă, fiecare cu propria filozofie în ceea ce priveşte soluţia optimă pentru problema sursei de căldură a planetei.
Nu întodeauna uşor de urmărit dar suficient de proaspătă şi cu elemente de originalitate, nelipsite de emoţii, povestea reuşeşte să atragă.

GAMEPLAY: 8/10

Structura jocului îţi permite o oarecare libertate de mişcare, înlăturând linearitatea ce poate tinde spre rigidizarea jocului. Astfel pentru îndeplinirea obiectivelor va fi necesar să explorezi cu atenţie zona. De multe ori vei fi în mijlocul unui conflict ivit subit sau vei avea în faţă forţe considerabile ale inamicilor şi deşi tendinţa (impusă de majoritatea titlurilor de gen) va fi de a ataca, este foarte probabil ca aceasta să nu fie soluţia. Cel mai bine este să îţi rezervi câteva momente pentru a găsi rezolvarea (fie o altă cale, evitând conflictul, fie retragerea etc.) Există şi porţiuni de nivele în care trebuie să te deplasezi fără a atrage atenţia, în caz contrar şansele de supravieţuire fiind reduse.
Dincolo de aceste elemente, ce cresc valoarea gameplay-ului, structura este cea a unui shooter / platformă solid, ce aduce aminte de seria Contra de pe Nintendo. Cu o cameră ce se menţine în spatele personajului (cu rare probleme în cazurile în care inamicii zboară fix deasupra ta) şi cu un control receptiv jocul reuşeşte să te acapareze.
Comenzile sunt simple: un buton specific trasului, unul pentru schimbarea armei, altul pentru a lovi cu patul puştii (în cazul în care ai rămas fără muniţie, lucru deloc de dorit) şi în fine unul ce îţi permite să te agăţi de punctele mai înalte cu ajutorul unui harpon. Pentru a încărca arma este suficient să apeşi stikul cu care controlezi personajul. Numărul maxim de arme este de trei însă acesta este determinat de mărimea acestora. Astfel vei putea avea un pistol automat şi două puşti sau un aruncător de grenade şi un pistol. În cele din urmă vei putea ţine o singură armă de calibru greu (ce se montează de regulă pe diferitele tipuri de roboţi folosiţi) ce îţi va încetini cu mult viteza de deplasare. Separat de acestea poţi deţine un anumit număr de grenade sau mine. Diferitele tipuri de roboţi au caracteristici variate (rezistenţă, viteză, aptitudinea de a se transforma în vehicole etc.)
Bara de viaţă este afişată pe ecran (ceva mai mică atunci când circuli pe jos şi mai mare atunci când te afli la bordul unui vehicul). Totuşi ea nu reprezintă grija principală ci colectarea energiei termice pe care o lasă inamicii când sunt ucişi sau ce pot fi găsite în anumite spaţii din stagii. Atâta timp cât rezerva de căldură este ridicată, viaţa se va regenera şi ea la nevoie, însă fără căldură este probabil să mori în scurt timp. Din acest motiv trebuie să îţi calculezi bine mişcările mai ales în luptele cu inamicii principali caracterizaţi de un puternic simţ tactic. În caz contrar se pot ivi următoarele situaţii: ai viaţă dar nu ai energie, fie lupta este prea dificilă şi pierzi viaţă cu repeziciune, fie lupta durează prea mult, timp în care nu ai de unde procura energie. Nivelele au o întindere medie, câteva fiind uşor scurte, însă luptele cu inamicii principali sunt o adevărată provocare. Chiar dacă iniţial ai fi tentat să spui că sunt prea grei, în realitate trebuie doar să găseşti soluţia tactică pentru a-l învinge! Fie să depistezi un punct slab al acestuia, fie o tactică de atac sau arma potrivită. Cert este că satisfacţia va fi maximă în momentul victoriei!
Rasele de creaturi sunt suficient de diversficate, la acestea adăugându-se soldaţii şi celelalte vehicule de luptă. Datorită luptelor cu adversarii principali jocul depăşeşte durata medie necesitând undeva la 10-12 ore pe nivelul normal. Sunt disponibile mai multe grade de dificultate însă şi acesta reprezintă o provocare.

GRAFICĂ: 8/10

Excelentă pentru acel an şi deloc rea în prezent! Pe cât de simplistă a fost grafica în Prototype (un joc relativ recent), pe atât de solidă este cea din Lost Planet. Culorile sunt intense, modelele personajelor sunt cizelate, având mişcări variate şi animaţii reuşite. Atmosfera iernatică are un impact puternic, structura stagiilor reuşind să fie convingătoare şi cu suficiente elemente de diversitate. Tipurile de roboţi pe care îi poţi controla sunt realizaţi în detaliu transmiţând o senzaţie de autenticitate.

AUDIO: 8/10

Câteva cuvinte de laudă se impun: armele, creaturile dar mai ales exploziile şi celelalte zgomote de fundal sunt excelente, punându-te cu adevărat în mijlocul evenimentelor! Interpretările precum şi vocile actorilor sunt reuşite dând viaţă firului epic şi plin de tensiune şi uneori de emoţie. Coloana sonoră ocupă un plan secund însă de pe această poziţie întreţine cu succes atmosfera jocului!

REPLAY: 8/10

Probabil cea mai mare atracţie în materie de replay o reprezintă campania online ce poate fi practic inepuizabilă. Însă chiar dacă eşti un luptător singuratic tot vei reveni pe friguroasa planetă a Akridelor. Având la dispoziţie statisticile din fiecare stagiu vei dori să îţi îmbunătăţeşti rezultatele. Poţi relua orice nivel pentru a-l explora în voie şi pentru a îndeplini diferitele obiective secundare precum eliminarea viermilor uriaşi sau pur şi simplu pentru a retrăi aventura şi emoţia unui shooter deosebit!

ÎN CONCLUZIE: Lost Planet satisface cerinţele unui shooter cu influenţe tactice, reuşeşte să menţină un sistem de joc echilibrat! Nu este lipsit de provocări dure dar acestea pot fi depăşite găsind soluţia potrivită, mereu prezentă între opţiunile oferite!

MEDIA: 8/10
Gen: acţiune - shooter.

0 comentarii on "Lost Planet: Extreme Condition"

 

Jocuri, recenzii, trailere Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez