sâmbătă, 25 decembrie 2010

Top 10 Jocuri 2010

Publicat de Ionutz la 11:41 0 comentarii
Aceasta selectie reprezinta cele mai bune jocuri parcurse in anul care se apropie de final. Deoarece am avut ceva de recuperat (am achizitionat consola XBOX 360 acum un an) am introdus in top si cateva din jocurile de exceptie lansate inainte de 2010:

1. God of War 3 – episodul ce incheie trilogia greceasca este din nou campion.
2. Metal Gear Solid 4 – este in prezent la fel de socant ca la momentul lansarii.
3. Super Mario Galaxy 2 – reprezinta dovada incontestabila ca personajul creat de Myamoto acum 25 de ani poate distruge topurile si in 2010.

4. Donky Kong Returns – o bijuterie a celor de la Nintendo, avand la baza sistemul din jocurile clasice fin transpus in 3d. Rezultatul? O aventura pe deplin reusita, intensa si viu colorata!

5. Castlevania Lords of Shadows – un joc plin de magie, drama, lupte spectaculoase si care revigoreaza o serie memorabila.

6. Devil May Cry 4 – prezinta un nou episod din celebra serie in care Dante imparte rolul principal cu tanarul Nero. Un joc ce frizeaza perfectiunea!

7. Ratchet and Clank: A Crak in Time – ultima aventura a simpaticilor aparatori ai Universului, complexa, plina de imaginatie si care isi merita locul alaturi de Crash of The Titans si Mario Galaxy 2.

8. Dead Space – iti arunca efectul gravitatiei zero in fata dupa care transpune tensiunea psihologica si suspansul dintr-un horror de top intr-un joc ce si-a demonstrat potentialul.

9. Batman Arkham Asylum – ne prezinta un Batman autentic intr-un cadru intunecat luptand cu vechi inamic dar si cu propriile sale fantazme, toate aduse la viata de o grafica impresionanta.

10. Assassin’s Creed 2 – este un joc complex, cu elemente RPG si care da viata perioadei renascentiste, aducand cu el un notabil bagaj cultural, recunoscut de multi profesori universitari.

Citeşte şi : Top 10 Jocuri PlayStation 2 / PS2

marți, 21 decembrie 2010

PlayStation

Publicat de Ionutz la 22:49 0 comentarii
Istoric: PlayStation, prescurtat oficial PS şi uneori PSX, face parte din a cincea generaţie de console, cu o capacitate de 32 de biti, lansată de Sony Computer Entertainment pe 2 decembrie 1994.
Primul concept PlayStation îşi are originile în anul 1986. Încă din epoca Famicom Nintendo încercase să aplice tehnologia bazată pe discuri însă întâmpinase probleme. Sistemul de scriere al discurilor magnetice, deţinut de Fanicom, putea fi cu uşurinţă şters, afectând deci durabilitatea acestuia şi fiind în acelaşi timp lipsite de orice tip de protecţie. Astfel sistemul CDROM/XA, produs de Sony - Philips şi care nu avea aceste probleme, atrage atenţia celor de la Nintendo. El combina cu succes informaţiile audio, video şi datele computerizate putând fi accesate simultan. Din acest motiv Nintendo semnează un contract cu Sony în vederea producerii unui adaptor similar pentru SNES. Ken Kutaragi, ulterior cunoscut ca părintele PlayStation, fusese cel care crease pentru Nintendo procesorul Sony SPC-700.
Totuşi Nintendo va renunţa la proiect deoarece contractul dădea celor de la Sony un monopol total asupra jocurilor pe care SNES le-ar fi lansat cu acest dispozitiv. Ulterior acestui moment cei de la Sony s-au gândit să folosească datele obţinute până în acel punct pentru a crea o consolă individuală. Drept urmare Nintendo dă în judecată Sony susţinând că produsul le aparţine, afirmaţi respinse însă de judecători. Astfel primul model PlayStation apare în octombrie 1991. Se vor produce însă doar 200 de unităţi.

Impactul pe piaţă: Lansarea oficială va avea loc în Japonia pe 3 decembrie 1994 şi pe 29 septembrie 1995 în Europa. Preţul era de 299 USD.
În plus consola avea capacitatea de a citi cdurile audio, ce puteau fi accesate, asemeni cardului de memorie (128 kB capacitate de stocare), dintr-un meniu disponibil la aprinderea unităţii. Sony a vândut în total 102 milioane de console PlayStation, cel mai vândut joc fiind Gran Turismo cu 10,85 milioane de unităţi.
Jeffrey Brand, profesor în comunicare la Universitatea Bond, susţine că PlayStation a reaprins imaginaţia noastră prin jocurile video. Un sondaj demonstrează că majoritatea intervievaţilor aleg consola PS ca fiind produsul Sony favorit. Producţia a fost oprită în mod oficial în data de 23 martie 2006.

Jocuri: Consola Sony a produs titluri spectaculoase pentru fiecare tip de jucător, unele fiind atât de reuşite încât au atras şi fani ai altor genuri. Printre numeroasele titluri ce s-au evidenţiat în acea perioadă amintesc: Final Fantasy VII (ce readuce cunoscuta serie în prim plan), Ridge Racer 4 (un joc de curse complet ce nu poate trece neobservat), Metal Gear Solid (ce deschide o seria de spionaj profundă şi deosebit de complexă), Tekken 3 (cu o abordare diferită a stilului de tip VS), Soul Reaver şi Medievil (ambele cu puternice influenţe medievale dar şi strălucite prin originalitate), Medal of Honor (serie ce va cucerii iubitorii de shootere realiste) etc.

Estetic: Consola a cunoscut mai multe variante rezultatul estetic fiind reducerea dimensiunilor iar cel economic reducerea costurilor prin eliminarea sau comprimarea anumitor piese precum şi optimizarea funcţiilor. În imagine este prezentat modelul slim al consolei PS, ceva mai mic decât cel original şi care a fost disponibil în diferite culori (cea standard fiind o nuanţă de gri). Acesta avea un design modernist, marginile fuseseră şi ele rotunjite pentru a spori imaginea de consolă a viitorului. Maneta, practic neschimbată în cele trei generaţii, este una dintre cele mai comode, după cea SNES şi al cărei model l-a avut ca punct de plecare. Pe lângă cele patru butoane orientate clasic, există încă patru în partea superioară, perfect accesibile măinilor. Iniţial a fost disponibil doar sistemul direcţional clasic însă la scurt timp este introdus sistemul DualShock, cu două trepte de vibrare, uşoară şi puternică, în funcţie de evenimentele din joc, precum şi cele două stickuri. Sistemul se asemăna cu cel folosit pentru consola Nintendo 64 - Rumble Pak. Cablul era confortabil având 2 metri lungime.

Tehnic: Playstation folosea un procesor central de tip R3051 cu un cip RISC de 32 biti rulând la 33.8688 MHz. Afişa 360,000 de poligoane umbrite pe secundă şi 180,000 poligoane texturate luminoase. Din punct de vedere grafic procesa separat elementele 2D faţă de cele principale de tip 3D. Putea afişa un număr maxim de 16.7 milioane de culori. Rezoluţia varia între 256 × 224 şi 640 × 480. Sunetul suporta până la 24 de canale cu o rată de până la 44.1 kHz şi 512 kB de memorie. Unitate CD-ROM 2x (două viteze) cu un maxim de informaţie de 300 kB pe secundă. Putea citi cdurile audio.
Iniţial au existat o serie de probleme legate de senzorul de citire al cdurilor. Din cauza materialului folosit se formau anumite locuri ce mutau lentila de citire a cdului. Ulterioe s-a folosit un material diferit ce rezolva problema.
Au existat unităţi care săreau efectiv peste anumite etape video sau care produceau zgomote puternice în timpul rulării jocurilor. Acestea se datorau sistemului prost de ventilaţie ce ducea la supraîncălzirea plasticului din jurul discului. O soluţie extremă era cea de a întoarce consola cu baza în sus, unii jucători recurgând chiar la lovirea consolei pentru a depăşi problema.
Apariţia cipului de modare a permis consolei să citească atât versiunile PAL ale jocurilor cât şi NTSC dar a creat şi posibilitatea de a juca titluri copiate cu ajutorul unui cd writer obişnuit. În ultima perioadă aproape oricine, cu cunoştinţe minime, putea efectua această modare, ducând la o inflaţie uriaşă a jocurilor copiate. Sony îşi luase iniţial o serie de precauţii ce făceau dificilă copierea cdurilor. Discurile aveau o suprafaţă de plastic neagră ce se spunea că putea fi citită doar cu ajutorul sistemului Sony însă ulterior teza a fost infirmată. Totuşi discurile erau inscripţionate cu un cod de patru cifre care dacă nu era acceptat de cipul ce efectua verificarea jocul nu putea fi accesat.

Eu şi consola: Jocurile de tip 3d ce au precedat era PlayStation nu mi-au atras câtuşi de puţin atenţia însă odată cu aceasta stilul m-a intrigat. Am fost uimit de filmuleţele pe care le aveau unele titluri precum Soul Blade sau Tenchu 2. Jocuri precum Metal Gear Solid au avut un impact deosebit de intens asupra mea, Akuji şi Soul Reaver m-au fermecat, am fost atras pentru prima oara de un racer – Ridge Racer 4. Chiar şi jocuri precum Gauntlets mi-au oferit momente de neuitat, atâta timp cât le parcurgeam la dublu. Aceasta a fost perioada în care am prins gustul seriei Medal of Honor pe care am continuat-o pe PC, alături de Call of Duty. După mult timp am descoperit o manetă ideală, ca cea a consolei Super Nintendo. Nu în ultimul rând colecţiile 2d, lansate pe PS, au fost o bună ocazie pentru rememorarea multor legende! Zecile de ore petrecute în faţa televizorului precum şi jocurile parcurse mi-au demonstrat că ceva se schimba în lumea pe care o iubeam atât de mult...

Sintetizând: PlayStation a fost prima platformă care după nouă ani şi şase luni de la lansare a reuşit să vândă peste 100 de milioane de unităţi. Din 2009 PlayStation ocupă locul 7 din 25 de poziţii reprezentând cele mai bune console din toate timpurile, conform topului IGN.

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Dead Space Extraction

Publicat de Ionutz la 11:46 0 comentarii

Dead Space Extraction prezintă evenimentele întâmplate înaintea venirii lui Isac la bordul navei Ishimura. Totul începe cu echipa trimisă să extragă construcţia extraterestră ce stârnea atâtea controverse pe pământ. Cum va anticipa orice veteran al seriei lucrurile scapă de sub control iar tehnicieni vor avea puternice halucinaţii.
După acest incident, un agent de poliţie este trimis să investigheze situaţia alarmantă ce acaparase colonia formată pe respectiva planeta. El va întâlni un vechi camarad din armată, acum membru al navei Ishimura, aflată undeva în apropierea coloniei. În misiunea lor ce frizează limitele raţiunii vor mai întâlni un membru al echipei ştiinţifice precum şi o tânără care pare să fi pierdut totul în acest dezastru.
Firul epic este indisolubil legat de joc în fiecare clipă a acestuia, fiind deci foarte intens.

Acest shooter, de tipul celor din sălile de jocuri, în care vei fi ghidat de către computer, putând doar să fixezi ţinta pe ecran, se mulează foarte bine pe controlul manetei Wii. Un buton este destinat trasului, mişcând maneta wii vei mişca ţinta în vreme ce un buton este specific acţiunii telekinetice din primul titlu. Utilizată în special pentru a aduna gloanţe viaţă sau upgradeuri, ea poate bloca obiecte sau chiar proiectile trimise de craturi, ce ulterior pot fi aruncate prin apăsarea butonului de tras. Nunchakul poate efectua un atac prin simpla lui mişcare (însă acesta va fi utilizat doar pentru a distruge lucrurile ce îţi blochează drumul şi doar în extremă pentru a ţine creaturile la distanţă). Sticul este utilizat pentru a alterna între cele patru arme ce pot fi avute concomitent în vreme ce un buton va încetinii inamicii (foarte util în momentul în care eşti înconjurat) iar un altul pentru a reâncărca arma. Dacă monştrii vor sări pe tine trebuie să mişti repede maneta wii pentru a te elibera şi în final poţi apăsa butonul căruia în mod normal îi corespunde telekinesia. (cam nefiresc, logică fiind mişcarea nunchakului). Dincolo de aceste elemente controlul este foarte bun şi cu o acomodare rapidă.
Armele sunt cele din Dead Space, din care poţi deţine concomitent patru. Printre ele este nelipsitul pistol pe care trebuie să îl foloseşti şi pentru sudarea legăturilor întrerupte sub forma unor mini gameuri reuşite. Aruncătorul de flăcări a fost deosebit de atrăgător pentru mine alături de puşca automată şi pistolul cu rază (foarte eficient în dezmembrarea atacatorilor).
Efectul gravitaţiei zero este prezent în câteva locuri însă pierde din inedit nearătându-te plutind. În cele zece nivele ale jocului vei alterna între mai multe personaje fiecare având iniţial arme diferite. Dacă ulterior schimbării vei reveni la cel iniţial, vei avea armele din momentul în care preluasei alt jucător.
Creaturile sunt cele din Dead Space mai puţin cea care avea abilitatea de a se regenera. La finalul stagiului şase precum şi în stagiul nouă vei avea de înfruntat câte un monstru. Dacă primul este logic şi trebuie înfruntat în mai multe etape, cel din nivelul nouă este în mare o copie, are un atac idiot prin care în ciuda faptului că te înghite poţi scăpa, este foarte rezistent, perioadă în care atacurile se repeta de nenumărate ori devenind plictisitoare.
Un nivel are în medie 30 de minute, jocul având puţin peste cinci ore în total, suficient pentru un astfel de gen. Pe parcursul său vor fi multe momente tensionate şi situaţii dramatice ce vor reuşi să îi crească o valoare oricum ridicată.

Raportat la potenţialul consolei Wii grafica este una mulțumitoare, diferite zone ale uriaşei navei Ishimura fiind reproduse cu fidelitate în această ediţie. Totuşi există una sau două situaţii în care apar probleme grafice (se deschide o uşă ce în mod normal trebuia să îţi arate un om murind, însă uneori el nu se observă). Lama zimţată a unei arme este realizată într-un stil bidimensional penibil. Dincolo de aceste elemente se evidenţiază culori solide precum şi detaliul cu care sunt redate personajele din joc.

La acest capitol reuşeşte să inducă din nou o stare de tensiune cu ocazionale momente de tresărire, chiar dacă nu la nivelul primului titlu. Superba temă melodică din introducerea jocului Dead Space apare în timpul unui nivel, probabil în mintea personajului. Vocile sunt bine alese iar efectele sonore reuşite. Însă în momentele (puţine ca număr) în care se vede figura în unui personaj în timp ce vorbeşte, se poate observa uneori un decalaj între mişcare şi sunet/voce.

După terminarea jocului vei primi ca bonus toate cele şase clipuri de benzi desenate, având vocile personajelor şi completând povestea. Se vor activa şi diferite provocări pentru cei dornici să îşi testeze îndemânarea. Vei putea relua fiecare nivel pentru a obţine un calificativ mai bun decât cel iniţial. Însă unctul forte al replay-ului rămâne la astfel de jocuri cooperarea cu un prieten.

Dead Space Extraction atrage cu o poveste foarte bine structurată, un gameplay solid pentru acest tip de joc, precum şi cu o grafică bună. Dacă Resident Evil Darkside Chronicles nu v-a convins, nu rataţi acest joc, e foarte posibil să fiţi plăcut surprinşi!

MEDIA: 7.50/10

duminică, 12 decembrie 2010

Amănunte din Batman Arkham City

Publicat de Ionutz la 09:12 0 comentarii
Dacă primul titlu a fost unul excelent atunci avem toate motivele pentru a spera ca Batman Arkham City, programat pentru lansare în toamna lui 2011, să remedieze şi micile imperfecţiuni din trecut. Iată aici primele imgini statice din gameplay, unde detaliile chipurilor au făcut, dacă era posibil, paşi înainte. Inamicii sunt şi mai expresivi, Batman arată mai bine, Harley şi Catwoman...nu pot spune decât: miaw! De asemenea primim confirmarea oficială legată de apariţia lui Two-Face!



Iar în acest filmuleţ, covârşitor din punct de vedere vizual, se confirmă apariţia doctorului Hugo Strange, cel care în seria animată ştia secretul lui Bruce Wayne. Se pare că dorinţa mea, ca principalii rivali ai lui Batman, ce nu au apărut în primul titlu, să îşi facă aici debutul se împlineşte uşor, uşor...



Iar la final clipul, pe care probabil îl cunoaşteţi deja, prezentând oraşul în plin haos şi un Joker pe cale să intre în şcenă...mai e mult până la toamnă?! :)

joi, 9 decembrie 2010

Super Mario Galaxy 2

Publicat de Ionutz la 20:09 0 comentarii
Se poate spune, pe bună dreptate, că povestea lui Mario a fost una cât se poate de simplă. Încă din 1985 Bowser se încăpăţânează să o răpească pe prinţesa Peach, mereu venind cu un plan nou, suficient de diabolic pentru a-l opri pe neobositul său inamic. Totuşi ea nu este repetitivă, aducând elemente noi şi originale: în primul episod prinţesa a dispărut din regat, al doilea ne prezintă visul lui Mario, Peach fiind selectabilă. În episodul al treilea Bowser construieşte corăbiile de luptă (prezente şi în Super Mario Galaxy) pentru el şi cei şapte copii ai săi. Ulterior Mario se aventureză în Insula Dinozaurilor unde îl întâlneşte pe Yoshi etc.
Şi în acest titlu Mario, fiind invitat de prinţesă la o prăjitură, asistă neputincios la şcena în care Bowser distruge castelul şi dispare cu aceasta. După eşecul din primul titlu acesta are un nou plan de a-şi clădi propria galaxie, cu Peach alături de el.
Prezentarea clasică, plină de elemente simpatice îşi face pe deplin efectul în acest episod, fără complicaţiile cu personaje noi, din primul titlu. Finalul va avea şi el o notă nostalgică prin coloana sonoră folosită precum şi prin replica puiului de stea pentru Mario...

Mişcările lui Mario sunt practic cele din titlul anterior, cu comenzile specifice. El se poate roti lovind adversarii, sare, stă culcat, poate arunca stele cu ajutorul ţintei căreia îi corespunde comanda wii. Revine atacul existent încă din Mario 64 în care acesta se roteşte în aer zguduind pământul la aterizare (util împotriva inamicilor rezistenţi). Vom găsi vechi tipuri de ciuperci precum cea care îi măreşte viaţa sau cea care îl transformă în arc ori îi dă posibilitatea să arunce cu sfere de foc. Cele noi sunt cel puţin la fel de interesante: Mario poate deveni de piatră, poate crea norişori pe care să se urce ulterior etc. Multe dintre aceste proprietăţi sunt în continuare contra timp dar fiind mult mai bine integrate în acea porţiune din nivel, îşi ating scopul în mod firesc. Totuşi ciupercuţa - albină se pierde doar în contactul cu apa asemeni norişorului iar arcul şi armura de piatră se pierd doar la atingerea inamicilor. Un obiect nou şi foarte interactiv este şurubul pe care Mario îl poate folosi fie pentru a săpa în diferite porţiuni ale nivelului respectiv, fie pentru a rezolva un puzzel şi nu în ultimul rând pentru a putea învinge unii monştri de stagiu.
Camera este excelentă, nu am identificat nicio situaţie în care Mario să fie greu de situat pe harta jocului. Controlul a devenit mult mai receptiv (e. g. nivelul în care Mario merge pe globul în care se află steaua şi care în primul titlu devenea repede frustrant). De asemenea secţiunile din stagii în care se foloseşte o perspectivă din lateral, gen 2d, sunt foarte reuşite îmbinând clasicul cu modernul. Aceste porţiuni se îmbină de multe ori cu conceptul de gravitaţie alternativă, ce poate duce, în absenţa unei sincronizări exacte, la moarte sigură.
Voi enumera acum o serie de elemente aparent minore dar care au făcut toată diferenţa pentru mine: în primul rând alegerea unei hărţi cu galaxiile şi planetele corespunzătoare, cât se poate de accesibilă, cu iz 2d şi care evocă sistemul deosebit din Super Mario Bros 3. E atât de simplu să o parcurgi şi să te întorci oriunde pentru a căuta o stea sau pentru a selecta o cometă. Acest lucru nu se putea spune despre primul titlu, care de multe ori mă enerva în timp ce căutam intrarea dorită în imensul Observator! Un alt element fin, prelucrat din Mario World, este chekpointul de la jumătatea nivelului, Mario atingând un steag ce capătă litera M. Dacă primul episod a avut corabiile, aici revin castelele clasice, cu un plus de farmec şi emoţie. Aş adăuga faptul că mi-au părut mult mai complexe decât cele din Mario Galaxy. Tot aici revin ieşirile multiple dintr-un nivel, ce conduceau automat la obţinerea unei stele, altfel nedescoperită.
Am fost fericit să revăd personaje din trecut, alături de prietenul lui Mario, dinozaurul Yoshi, transpuse perfect în modele 3d.. La începutul unor nivele există posibilitatea de a opta între Mario şi fratele său Luigi pentru parcurgerea respectivei secţiuni. Provocările diverse ale cimpanzeului sunt interactive şi originale (într-o provocare trebuie să răstorni un anumit număr de inamici (gen popice, Mario fiind de piatră iar platforma îngustă şi fără îngrădiri, altă provocare superbă este cea în care trebuie să atingi un anumit punctaj, patinând printre diferiţi kaktuşi ce apar aleatoriu sau pur şi simplu trebuie să aduni un număr de monezi călcând câţi mai mulţi inamici fără a atinge pământul, desigur contra cronometru etc.) aducând stele în plus, odată completate. Exista diferite întreceri cu pinguini sau cu pui de vulturi în zbor, deosebit de palpitante şi chiar dacă uneori controlul este mai fiţos, pline de satisfacţie odată completate. În ceea ce priveşte cursele trebuie spus că atât cele tip nivel cât şi porţiunile din alte stagii sunt superbe, comparabile doar cu efectul excepţional din Crash of the Titans, iar prin controlul mai receptiv, depăşeşsc Mario Galaxy, unde puteau deveni uşor frustrante. La capitolul prezentare trebuie menţionat şi modul în care este construită nava cu care eroii călătoresc, aceasta are chipul lui Mario fiind după părerea mea mult mai inspirată decât baza din primul titlu!
Şefii sunt pe cât de amuzanţi pe atât de spectaculoşi. Revine puiul de plantă carnivoră din primul titlu, regele caracatiţă sau robotul cu picioare metalice. Însă avem şi noi apariţii cu adevărat impresionante precum fiul lui Bowser cu noul său robot, un dragon furios şi care la cea de a doua confruntare te arde dacă îl atingi etc. Desigur nici Bowser nu putea lipsi, lupta finală cu acesta fiind monumentală, cu atacuri puternice şi prezentare deosebită. În ultima etapă a confruntării tremuri efectiv de emoţie.
La structura creativă a nivelelor amintesc: planeta gigant în care inamicii sunt uriaşi, casele de fantome, prezente încă din primul titlu, dar care acum au accentuată latura de labirint, specifică încă din era Yoshi. Planetele în care vei face echipă cu simpaticul dinozaur au traseul în general legat de acesta (vei înghiţi ardei iuţi, fapt ce îl va determina pe Yoshi să alerge ocazie cu care vei putea urca platforme foarte înalte, vei mânca fructele albastre ce îl umflă pe moment plutind pentru o perioadă şi în cele din urmă vei mânca fructe galbene ce îl ajută să lumineze drumul invizibil pe care Mario nu ar putea merge în alte condiţii).
Revin categoriile de Lumas din primul titlu, fiecare galaxie are Lumasul ei clar identificat pe hartă. Pentru un număr de stele ce creşte progresiv cu lumile parcurse acesta îţi va dezvălui o nouă lume cu o nouă stea. Spre final costul este destul de ridicat fiind probabil să te reântorci după o nouă explorare a lumilor precedente. Astfel nu vei risca să acumulezi mii de bucăţi de stele, inutile, cum se întâmpla după terminarea lui Super Mario Galaxy. În găsirea stelelor ascunse joacă un rol important o nouă categorie de Lumaşi, ceva mai materialişti. Ei se găsesc în anumite nivele, în general ascunşi de unghiul camerei. Dacă le dai un anumit număr de monezi ei se transformă. Inedit este faptul că nu vei juca un nou stagiu ci vei continua din acel punct însă pe un traseu nou, posibil înfruntând un nou monstru şi desigur câştigând încă o stea aurie.
Jocul este destul de dificil în ultimele două lumi testându-ţi abilităţile într-o aventură ce însumează undeva la opt sau zece ore. Însă trebuie să mă credeţi, diversitatea acestor lumi, felul ingenios în care sunt clădite, atmosfera unică precum şi probele ce trebuie depăşite vor face fiecare clipă să fie una deosebită!

Super Mario Galaxy a fost conceput astfel încât să testeze limitele consolei Nintendo Wii. Posibilitatea ca prezentul titlu să fi evoluat la acest capitol era deci minimă. Totuşi, chiar daca nu se putea îmbunătăţii efectiv grafica, programatorii au găsit o serie de elemente, aparent minore, dar care per ansamblu mi-au dat senzaţia unei îmbunătăţiri vizibile. Astfel culorile specifice seriei sunt parcă mai intense, contrastul a fost ajustat până la desăvârşire, fundalul îndepărtat, ce era destul de sec în primul titlu, amintind de generaţia trecuă, este acum acoperit de nori pufoşi sau de alte asemenea elemente, gen flori uriaşe, bulgări de lavă, reuşind să mascheze cu succes un inconvenient altfel iremediabil. O uşoară strălucire în plus se observă la personajele ce revin în acest titlu (puiul de floare carnivoră, robotul din metal precum şi la inamicii clasici). Tot prin comparaţie cu primul titlu observam mici necizelări/asperităţi la nivelul conturului personajelor ori al diferitelor obiecte prezente în nivele: crengi de copaci, clădiri etc. Acordând o atenţie deosebită acestui amănunt am observat că a fost remediat în totalitate. El se observă cu uşurinţă în lumea gigant unde, chiar şi la o asemenea mărime, personajele rămân rotunjite. Pentru aceste eforturi precum şi pentru realizările existente încă de la primul titlu acest capitol merită pe deplin notă maximă.

A fost o plăcere să regăsesc efectele sonore atât de familiare încă din epoca Nintendo. Unice la vremea respectivă, ele sunt la fel de reuşite în prezent, având efect garantat. Vocea lui Mario este foarte simpatică, fiind cea din Super Mario 64. Coloana sonoră este la înălţime, castelul şi momentele tensionate din stagii fiind punctate cu pasajele clasice specifice castelelor din epoca 2d. Revine şi linia melodică, atât de reuşită, din Mario World, în pasajele în care îl controlezi pe Yoshi. E drept că nu regăsim o melodie la fel de spectaculoasă ca cea din primul titlu (respectiva având influenţe simfonice) însă chiar şi aşa acest capitol te unge efectiv pe suflet.

Replayul prelungeşte aventura aproape fără limite! Structura stagiilor, chiar dacă are la bază sistemul inedit din primul titlu, mi s-a părut mult mai atractivă şi plină de creativitate. Fiecare nivel îmbie la explorare. Obiectivele secundare (stele ascunse, comete ce implică noi misiuni: parcurgerea nivelului contra cronometru sau fără a fi atins de inamici iar uneori, noi provocări de la diferite personaje) nu numai că sunt mult mai atractive dar se impun pentru a progresa. Doar câteva ar putea fi omise chiar dacă jocul este parcurs în întregime, însă tentaţia de a le completa în întregime a avut asupra mea un efect mai puternic decât în Super Mario Galaxy. Printre exemplele de originalitate la acest capitol menţionez misiunile pe care ţi le dau mici roboţei din anumite stagii. Unul îţi oferă o stea dacă îl ajuţi să facă curăţenie în nivel, adunând diferite obiecte contra timp dar cel mai spectaculos este roboţelul colecţionar: el te va recompensa dacă vei atrage în capcana lui un anume tip de inamic, pe care îl va adăuga la ceilalţi pe care îi colecţionează. Jocul este mult mai strict, fără a putea lăsa lumi noi neexplorate la finalul jocului, cum se întâmpla în primul episod. După ce Bowser este învins primeşti o nouă galaxie cu planetele ei, prima fiind comună şi în Mario Galaxy, cea în care platforma pe care te mişti este în forma primului Mario, din 1985, imortalizat în timpul săriturii. Un omagiu total!
Pentru prezentare, creativitate, personaje clasice, structură elaborată, cred că acest titlu îşi depăşeşte predecesorul (un alt joc de excepţie pe care nu trebuie să îl neglijaţi!) devenind un nou titlu complet din seria Mario precum şi unul de excepţie al acestei generaţii de console.

Super Mario Galaxy 2 este desăvârşit şi dincolo de orice critică! Cu o consolă ce nu se ridică la nivelul PS 3 sau Xbox 360, cei de la Nintendo reuşesc să creeze un joc excepţional şi cât se poate de competitiv! Fiecare amănunt ce putea fi retuşat sau îmbunătăţit a fost atent analizat de echipa lui Myamoto. Este fascinant, indiferent de vârstă, reuşind să readucă pe culmi magia unei serii mereu actuale!

MEDIA: 10/10
Gen: aventură.

miercuri, 8 decembrie 2010

Rygar

Publicat de Ionutz la 18:19 0 comentarii
Jocul a fost lansat de către Tecmo în 1987 pe consola Nintendo, cunoscând şi o variantă specifică sălilor de jocuri, mai intensă din punct de vedere grafic, dar lipsită de fir epic.
Ediţia NES surprinde plăcut oferind o aventură diferită de cea tipică generaţiei de 8 biti şi care înglobează cu succes multe elemente RPG. Eroul luptă pentru eliberarea ţinutului său ce a fost cotropit de craturi monstruase, având ca armă iniţială un scut zimţat prins de un lanţ.
După doar câteva zeci de secunde construcţia lineară este abandonată putând să alegi între diverse trasee. Este bine să explorezi deoarece pe măsură ce lupţi viaţa şi puterea îţi sunt updatate, lucru esenţial pentru a progresa. Totuşi aceste mişcări trebuie făcute logic ori vei fi prins multe ore într-un adevărat labirint fără a putea atinge scopul urmărit. În unele cadre camera te surprinde de sus, însă majoritatea stagiilor au o prezentare tipică din lateral. Pentru a îndeplini fiecare misiune şi în final pentru a termina jocul trebuie să cumulezi două condiţii: să upgradezi viaţa suficient de mult (ori vei fi ucis de ultima creatură, indiferent de cât de abil vei fi) şi să descoperi obiectele magice ce îţi conferă noi abilităţi. Primul este cârligul cu care te vei pute agăţa de unele puncte reuşind să ajungi în locuri altfel inaccesibile. Al doilea este un mecanism ce îţi permite să aluneci pe diferite funii, traversând astfel prăpăstii sau lacuri adânci. Uneori să te prinzi de ele este un adevărat calvar şi dacă nu te situezi exact vei muri (situaţiile sunt însă reduse). Urmează un arc ce poate lansa din anumite puncte săgeţi legate cu funii pe care să le poţi folosi ulterior. Şi în cele din urmă instrumentul muzical ce îţi permite să ajungi în castelul din nori. Vei mai primi pe parcurs şi o armură ce îţi va mări rezistenţa.
Aventura lui Rygar, luptătorul din Argus este una epică ce îmbină cu succes genul platformă/aventură cu cel RPG, luând ce e mai bun din ambele. Totuşi acest titlu are limitele lui, unele putând chiar fi folosite în avantajul tău. E.g.: dacă ai un duşman în extremitatea opusă a ecranului e suficient să te întorci puţin înapoi, atât cât să dispară din cadru, de cele mai multe ori, inamicul nu va mai reapărea. Tot pe acest principiu, dacă distrugi un adversar, după care te întorci de câteva ori câţiva paşi, el va reapărea (modalitate foarte bună de a câştiga experienţă). O altă problemă o reprezintă glichurile. Acestea erau destul de dese în acea generaţie însă în Rygar uneori dispare chiar un întreg adversar dacă este de dimensiuni reduse. Şi culorile duc lipsă de intensitate dând impresia de acuarelă. Din aceste motive regret lipsa de inspiraţie a producătorilor atunci când au lansat titlul pe arcades. Dacă ar fi aplicat la această structură a gameplay-ului grafica mult îmbunătăţită rezultatul ar fi fost un joc de excepţie!
Rygar excelează în ceea ce priveşte linia melodică, aceasta fiind echivalentul orchestrelor din God of War în prezent. Sună întradevăr mitic şi unic.
Inamicii sunt creaturi mitice sau monştri originali (melci cu două capete, larve scorpioni, balauri, schelete de dragoni şi să nu uităm primul monstru ce m-a impresionat în mod deosebit: un urs cu două capete şi carapace de ţestoasă.
Jocul nu trebuie trecut cu vederea având o structură unică prin combinarea genurilor şi prezentând o aventură solidă cu potenţial explorativ ridicat.

NOTA: 8/10

duminică, 5 decembrie 2010

Noutăţile din Zelda Skyward Sword

Publicat de Ionutz la 10:25 1 comentarii
Nintendo este sinonim cu trei serii: Mario, Zelda şi Donky Kong. Primele două datează din epoca de 8 biti şi care au reportat atât faimă cât şi încasări fenomenale! Dacă am devorat titlurile Mario, seria Zelda nu m-a prins în aceeaşi măsură. Nici măcar ultimul titlu, Twilight Princes, nu m-a convins , în principiu datorită dialogurilor lungi redate exclusiv prin text şi a duratei, undeva la 40 de ore! Trebuie însă să recunosc faptul că pentru anul 2006 grafica este în continuare impresionantă.
Dincolo de toate acestea un lucru este sigur: nu voi rata The Legend of Zelda: Skyward Sword, programat să apară în 2011! Sistemul de joc se diversifică dar este controlat mult mai uşor datorită manetei wii, grafica arata spectaculos rivalizând fără probleme cu cea a consolele rivale. În final producătorii promit să optimizeze întregul joc, fără a neglija niciun aspect (poveste, gameplay etc), ţinând cont şi de minusurile ultimului episod. Astfel nu pot decât să aştept lansarea şi să sorb fiecare cuvânt din interviu...



sâmbătă, 4 decembrie 2010

Zen Intergalactic Ninja

Publicat de Ionutz la 11:16 0 comentarii

Jocul este o producţie Konami lansat pe consola Nintendo în anul 1993. După cum spune şi titlul vei deveni Zen, un maestru ninja care luptă împotriva poulării. Un fel de Captain Planet al umbrelor, dacă nu e prea mult... Desigur există numeroşi adversari în frunte cu Lordul Contaminare (aaaa, vechile nume, atât de des întâlnite şi atât de…originale) care vor să distrugă planeta şi inevitabil pe eroul nostru.
Îmi aduc aminte că am văzut acest joc la un prieten şi chiar l-am terminat înainte de a îl cumpăra. Deci ce anume avea atât de deosebit pentru a mă determina să îl achiziţionez în ciuda faptului că îl terminasem deja?
Aventura are loc prin intermediul a opt misiuni însă acestea nu pot fi considerate, fiecare în parte, stagii propriuzise, unele fiind lupte cu şefi sau adversari puternici. Jocul are culori frumoase iar Zen este detaliat şi mare ca proporţii faţă de posibilităţile unei console de 8 biti. Putea sări, lovea cu bâta reuşind să îşi prindă chiar adversarii cu aceasta. Se pute agăţa de diferite obiecte lovind cu picioarele din această poziţie. Colecta o esenţă ce îi permitea să îşi regenereze energia în timpul luptei. Muzica era antrenantă schimbând ritmul sau genul în funcţie de situaţiile cu care te confruntai.
Cu adevărat intrigantă este structura diferită a principalelor misiuni pe care Zen trebuia să le completeze. În fabrica de toxine, jucătorul trebuie să parcurgă întreg nivelul înainte ca timpul afişat pe ecran să se scurgă. Camera are o perspectivă sus-lateral, în genul unor jocuri precum Wizard Fire. În momentul în care Zen executa o săritură părea să capete un efect tridimensional, impresionant şi foarte reuşit. Într-un alt stagiu va fi necesar să salvezi o serie de muncitori prinşi în cele şase etaje ale unei clădiri în flăcări, idee nouă printre jocurile vremii. Mergând mai departe va trebui să îţi croieşti drum printr-o mină la bordul unui vagon de cărbuni, mereu în viteză maximă (idee cu care cei de la Nintendo aveau să ne testeze pe deplin nervii în Donky Kong Country). Uneori va trebui să schimbi poziţia şinelor pentru a evita să te prăbuşeşti, sau să elimini inamicii care te atacă ori pur şi simplu să eviţi cu rapiditate obstacolele apărute în drum. Într-un nivel Zen va cădea în permanenţă prin tunelul unei peşteri, aparent fără sfârşit, distrugând inamici înainte de a fi strivit de un mecanism cu ţepi ce se apropie ameninţător din spate. Perspectiva din acest nivel, precum şi mini harta din lateral a fost transpusă cu fidelitate în unele shootere cu nave. Restul nivelelor reprezintă confruntări cu acoliţii Lordului Contaminare printre care şi clona lui Zen (din nou o idee bună). Acestea oferă mereu o abordare diferită ce înlătura plictiseala. Bătălia finală se va da în spaţiu unde va trebui să îţi învingi duşmanul înainte ca pamantul să fie distrus de meteoriţi (procentajul de degradare al planetei fiind afişat pe ecran).
Zen din păcate este un joc destul de scurt, dar nu lipsit de replay la acea dată. A fost un titlu îndrăzneţ, reprezentând o sursă de inspiraţie pentru jocurile ulterioare, ce au preluat o parte din ideile menţionate mai sus.

NOTA: 9/10

marți, 30 noiembrie 2010

Tak and the Guardians of Gross

Publicat de Ionutz la 18:18 0 comentarii
POVESTE: 6/10

Seria Tak, avându-l pe micul şaman drept erou, a fost percepută ca una decentă, cu elemente destul de plăcute. Dacă nu am jucat primele titluri am hotărât să îi acord o şansă ultimului episod chiar dacă este un joc ce poate fi trecut cu vederea fără prea mult efort.
Din punct de vedere epic nu străluceşte chiar dacă aduce unele elemente de originalitate. Totuşi umorul ce învăluie aventurile este inspirat şi îşi atinge scopul.
Necazurile încep atunci când, din dorinţa de a impresiona o fată din sat, Tak distruge piatra magică ce menţinea echilibrul în ţinut. Astfel începe călătoria lui pentru a-şi repara greşeala. Ţintele sunt cele patru Scârboşenii: Trashthulu, Slopviathan, Gorgonzilla şi Stinkollosus, adevăraţi titani ai mizeriei.

GAMEPLAY: 7/10

Lucrurile sunt cât se poate de simple dezvăluind un joc accesibil oricui, indiferent de vârstă şi chiar de preferinţe. Micul şaman are câteva atacuri simple, unul ceva mai puternic, ce va elimina toţi inamicii de pe ecran imediat ce bara de energie va fi plină, abilitatea de a sări peste obstacole şi cea de a fugi pe ziduri. Sunt unele momente în care pentru a continua e necesar să rezolvi un puzzel dar acesta nu impune niciodată un efort deosebit.
Camera este bună, mai puţin câteva momente în care unghiurile sunt ceva mai dificile, în rest fiind centrată mereu pe personaj. Controlul este receptiv pe tot parcursul jocului. Excepţie face ultimul nivel în care trebuie să conduci un vehicol printre diferite obstacole şi cel mai dificil, contra cronometru. E drept că acest pasaj poate deveni frustrant însă cu puţină ambiţie va fi depăşit, oferind ceva satisfacţie în schimb.
Inamicii nu sunt mulţi ei fiind de cele mai multe ori alţi şamani care doresc să te oprească din drumul tău. Dezamăgitori sunt inamicii principali reprezentaţi sub forma unor creaturi ce reprezintă gunoiul, un fel de mucozitatea, mirosul urât şi gorgonzola. Totuşi aceste elemente se regăsesc, bine integrate, în structura stagiilor. Astfel în nivelul cu titanul mirositor există curenţi de miros neplăcut (ce scad viaţă provoacând greaţă), acesta se suprapune pe conceptul de vânt din alte jocuri. În nivelul cu titanul de Gorgonzola există porţiuni cu brânza clocotită ce îţi scade din viaţă asemănător lavaei din alte titluri etc. Este un efect original ce poate fi desigur apreciat.
Nivelele sunt lineare şi de întindere medie. Structura lor este însă bună, păstrând un grad decent de varietate. Jungla este plină de escaladări şi aluecări pe liane, există şi un stagiu gen shooter la persoana întâi în care te afli la bordul unui vehicol, mini gameuri de tip puzzel, un nivel prezintă ascensiunea ta pe corpul titanul în stil God of War etc.
La final jocul va părea scurt, undeva la patru ore, dar dacă nu te aşteptai la o experienţă ieşită din comun vei avea sentimentul unei aventuri acceptabile.

GRAFICĂ: 10/10

Este capitolul cel mai elaborat, fiind chiar determinant pentru alegerea lui dintre alte titluri, mai atractive în ceea ce priveşte structura gameplay-ului. Astfel întreg jocul are o strălucire aparte, aş zice chiar unică printre titlurile de PS 2. Culorile sunt şi ele la fel de intense iar filmuleţele foarte reuşite, pline de expresivitate. Chiar şi adversarii sunt redaţi în detaliu. Inamicii principali, chiar dacă nu estetici, sunt din punct de vedere grafic o reuşită, dând impresia unor titani satirizaţi. Aşadar se poate spune că jocul m-a impresionat la vremea respectivă!

AUDIO: 7/10

Nimic ieşit din comun la acest aspect. Sunetele de fundal sunt bune, coloana sonoră plăcută. Dialogurile sunt amuzante iar interpretările actorilor sunt pe măsură.

REPLAY: 5/10

Jocul nu are valoare din acest punct de vedere. Fiind extrem de simplu (singurele vieţi pe care le-am pierdut au fost căzând în prăpăstii) şi linear nu eşti tentat să îl reiei chiar şi cu cele câteva probe disponibile după terminarea lui. Totuşi, cei mai mici dintre noi ar putea să îl aprecieze ceva mai mult...

ÎN CONCLUZIE: acest titlu prezintă interes în primul rând din punct de vedere estetic. Este ultimul episod din seria Tak dar care nu reuşeşte să încheie glorios aventurile micului şaman. Mi-a făcut plăcere să îl parcurg, precum o pauză agreabilă între două titluri de top.

MEDIA: 7/10
Gen: acţiune-aventură.

duminică, 28 noiembrie 2010

NEO GEO

Publicat de Ionutz la 10:41 0 comentarii

Istoric: Sistemul NEO GEO a funcţionat în sălilea de arcades pe bază de casete şi ca sistem video / consolă începând cu 1990, sub patronajul companiei japoneze SNK. A fost catalogată drept o consolă foarte scumpă, fiind cunoscută şi sub numele de Sistemul de Divertisment Avansat. Serii consacrate ale companiei SNK precum: Fatal Fury, The King of Fighters, Metal Slug şi Samurai Shodown, au fost lansate şi pe această consolă reproducând cu fidelitate titlurile din sălile de jocuri.

Tehnic: Hardwer-ul avea capacitatea de a reda imagini 2 d extrem de intense în culori. A fost catalogată ca având 24 biti, cu toate că tehnic era o consolă de 16 biti. Era prevăzută cu un sistem asemănător cardului de memorie prin care se putea salva progresul obţinut pentru a fi reluat la o dată ulterioră.
Jocurile aveau o capacitate de până la 330 megabiţi afişând textul: "MAX 330 MEGA PRO-GEAR SPEC" la pornire. Unele titluri, precum Top Hunter, cu peste 100 megabiţi umpleau ecranul cu o animaţie ce proclama: "THE 100 MEGA SHOCK!". Ulterior memoria a fost mărită la 716 Mbit.
Procesor principal era de tip Motorola 68000 - 16-bit rulând la 12 MHz şi un coprocesor Zilog Z80 de 8 biti rulând la 4 MHz. Acesta din urmă era folosit pentru procesarea sunetului. Putea afişa 4096 de culori şi 380 de spriteuri individuale concomitent pe ecran, în vreme ce cipul de sunet Yamaha YM2610 ofera 15 canale de sunet din care 7 specifice efectelor sonore digitalizate. Totuşi rezoluţia era uşor sub cea a jocurilor din epocă fiind uşor mai întunecată.
Spre deosebire de majoritatea consolelor din epocă, NEO GEO nu a folosit layere de fundal. În schimb s-au bazat exclusiv pe desenarea spriturilor pentru a alcătui fundalul jocurilor.

Estetic: Având în vedere memoria de care dispunea precum şi identitatea dintre titlurile lansate pe arcades şi cele de pe consolă, aşteptările tind către imaginea unui aparat greoi, incomod. Însă, după cum se poate observa în imagine, echipa SNK a reuşit să pună întreaga informaţie într-un sistem compact plin de sitl şi simplitate. Culorile sunt bine alese, atât roşul butoanelor cât şi auriul folosit pentru titlu.
Manetele aveau dimensiuni de 280mm lungime, 190mm lăţime şi 95mm înălţime. Ele erau prevăzute cu aceleaşi patru butoane existente şi în sălile de arcades. Totuşi importarea joystickului (firesc în sălile de jocuri) nu părea potrivită pentru manetele consolei, manevrarea lor fiind incomodă din câte îmi pot imagina.

Jocuri: Compania SNK a creat unele dintre cele mai deosebite titluri ale epocii 2 d, fiind de departe favorita mea în materie. Dintre numeroasele titluri de succes menţionez: Fatal Fury Real Boot, The King of Fighters, Metal Slug, Samurai Shodown, Kizuna Encounter Super Tag Battle, Top Hunter, Last Blade, Ninja Masters şi nu în ultimul rand Samurai Shodown RPG, lansat pe NEO GEO CD.

Impactul pe piaţă: Iniţial consola putea fi doar închiriată în stabilimente comerciale precum camere de hotel, baruri sau restaurante. Când studiile de piaţă au demonstrat că unii jucători ar fi dispuşi să cumpere o consolă la preţul de 650 de dolari, SNK decide să se extindă şi în idustria consolelor video pentru acasă.
Lansarea oficială a avut loc pe 31 ianuarie 1990 în Osaka, Japonia. Prin comparaţie cu celelalte console de 16 biti, grafica NEO GEO, precum şi sunetul, erau cu mult superioare. Mai mult, titlurile lansate pe consolă erau transpuneri perfecte ale celor disponibile în sălile de arcades.
În SUA preţul iniţial a fost de 599 de dolari, incluzând două manete şi un joc, fie Baseball Stars Professional ori NAM -1975. Totuşi preţul a urcat fiind în final de 649.99 dolari. Acest pachet a fost cunoscut drept "Sistemul de Aur". Ulterior a fost întărit prin adăugarea lui Magician Lord şi Fatal Fury. A existat şi un "Sistem de Argint" disponibil la un preţ de 399.99 dolari, cu o manetă şi fără niciun joc. Preţul minim al diferitelor dichete era situat undeva la 200 de dolari. Cu astfel de preţuri mulţi jucători nu şi-au putut permite consola ce a rămas accesibilă doar unei pieţe cu un capital crescut.
Ultimul joc lansat oficial pentru consola NEO GEO a fost Samurai Shodown V Special, în anul 2004. SNK decide să abandoneze producţia şi datorită politicii privind dischetele video, pe care le considera parte din cauzele ce au determinat falimentul din 2001. Astfel, la finele anului 1997 încetează vânzarile consolei, continuând însă lansarea de noi jocuri, atât în sălile de arcades cât şi pentru consolă, timp de încă 8 ani.
Pe data de 31 august 2007 SNK încetează să mai repare consolele Neo Geo, însă vor repara în continuarea unităţile din sălile de jocuri.
Dacă luăm în considerare anul de lansare, 1990, şi anul în care se comercializează ultimul joc, 2004, consola Neo Geo s-a bucurat de o continuitatea de 14 ani, devenind cel mai longeviv sistem de tip arcades / consolă video din istorie.
În februarie 2007 Nintendo anunţă lansarea unor jocuri NEO GEO pe consola Virtuală Wii. Primele trei titluri au fost: Fatal Fury, Art of Fighting şi World Heroes. Jocurile Neo Geo costă 900 de puncte Nintendo, echivalentul lor fiind de 9 dolari. Asemănător politicii Nintendo, o serie de jocuri Neo Geo sunt disponibile şi pe Xbox Live Arcade. Până în iulie 2009 au fost lansate: Fatal Fury Special, Samurai Shodown II, Metal Slug 3, Garou: Mark of the Wolves şi The King of Fighters '98. Se pare că şi PSP va importa o serie de astfel de titluri.

Eu şi consola: Datorită preţului sporit şi a pieţei reduse nu am avut ocazia să testez cu propriile simţuri consola NEO GEO. Pe de altă parte titlurile celor de la SNK îmi sunt mai mult decât cunoscute, aşa cum am menţionat mai sus. În cele din urmă am reuşit să joc şi Samurai Shodown RPG, titlu excelent, disponibil iniţial doar în varianta CD a consolei.

Sintetizând: SNK a optat pentru un preţ ridicat ce a ţinut consola în afara pieţei largi. Chiar şi aşa o puternică influenţă a stilului Neo Geo a dus la crearea unui adevărat cult, permiţându-i astfel să reziste mai mult decât popularele Super Nintendo şi Sega Mega Drive / Genesis.
Chiar şi în era 3 d, în care hardwerul NEO GEO nu mai poate ţine pasul, el rămâne competitiv în sălile de arcades, mai ales în Japonia, datorită unor noi titluri ale francizei The King of Fighters, ce determină o adevărată euforie la fiecare nouă lansare, în stil 2 d.
În 2009 websitul IGN publica toupul primelor 25 de console de top din toate timpurile, consola NEOGEO ocupa locul 19.

miercuri, 24 noiembrie 2010

Batman Arkham Asylum

Publicat de Ionutz la 18:08 0 comentarii

Ei bine pentru a acorda punctaj maxim la acest capitol nu e nevoie să fi un mare fan al seriei Batman (cu toate că ajută!). Jocul începe cu Batman în drum spre Arkham Asylum, locul unde sunt închişi cei mai periculoşi criminali din oraşul Gotham. Jocker pare că şi-a forţat din nou norocul…sau doar pare? Chiar dacă Batman are bănuielile lui se va convinge că totul este o capcană doar când va fi prea târziu: Jocker îl răpeşte pe comisarul Gordon şi îl inchide pe Batman în azil unde va avea de înfruntat o parte din cei mai teribili duşmani ai săi.
Prezentarea este unică, în două ocazi am crezut efectiv că mi s-a stricat consola, toate acestea fiind efecte ale gazului pe care Scarcrow îl aruncă asupra lui Batman!

Vorbim despre un joc ce a redat, pentru prima oară şi cu succes, esenţa lui Batman! Acesta are o serie de combouri ce pot fi upgradate asemeni contra-atacurilor deosebit de reuşite. Foloseşte o diversitate de instrumente tehnice precum: celebrul cârlig (pentru a se agăţa, pentru a dărâma ziduri şi pentru a lovi inamicii), surikenul în formă de liliac ce poate fi ghidat (se pot arunca mai multe cu aceeaşi ocazie), explozibil ce poate fi detonat de la distanţă, precum şi modul de detectiv (vdere de tip raze x, cu ajutorul căreia poţi identifica urme sau inamici dincolo de ziduri). Toate acestea la care se adaugă un dispozitiv de neutralizare a obiectelor electronice îi dau diferite avantaje în timpul confruntărilor. Alături de combouri şi toate aceste instrumente pot fi upgradate crescându-le eficienţa şi atributele.
Un alt element esenţial este faptul că Batman nu poate înfrunta inamici cu arme de foc, fiind ucis în cazul unui conflict deschis. Aici intervine sistemul de joc ce combină cu succes acţiunea şi tehnicile de suprimare a adversarilor prin surprindere. În diferite încăperi trebuie să elimini adversarii fără a face zgomot, fie pentru a nu declanşa alarma, fie pentru a nu fi văzut. Astfel trebuie să profiţi de arme, întuneric şi mediul înconjurător (poţi pune explozibil pe un zid, detonându-l apoi peste inamici de la distană, ori poţi plonja de pe un gargoyl direct pe inamic, asta dacă nu preferi să îl înhaţi atunci când trece pe sub locul în care te afli. Îi poţi ameţi cu surikenul sau pur şi simplu te poţi furişa prin spatele lor). Tehnicile sunt multiple şi indiferent de cea aleasă suspansul e garantat! Totuşi spre final genul acesta de încăperi devine un picuţ repetitiv, chiar dacă alternarea cu luptele corp la corp în care îţi etalezi combourile este bine cântărită. Spre deosebire de sistemul de lovituri cunoscut din jocuri precum God of War sau Devil May Cry, Batman Arkham Asylum introduce unul nou numit free flow combat (combo liber-cursiv). Astfel dupa primele lovituri celelate sunt mai puternice deci ai tot interesul să construiești un combo cât mai lung. Diferența este de ordin estetic pe gradul normal de dificultate însă pe un nivel mai dificil numărul loviturilor face uneori diferența.
Batman Arkham Asylum este în principiu un joc la persoana a treia. În şcenele de luptă, camera, ce face o treabă foarte bună în joc, se mulează pe cea de tip acţiune-aventură. Trebuie spus că în acţiune Batman se mişcă ireproşabil. Singurele momente în care pare stângaci şi puţin greoi sunt cele în care merge normal.
Inamicii care te atacă sunt acoliţii Jokerului: clovni solizi sau atletici cu diferite arme precum cuţite, răngi, paralizante electrice şi să nu uităm…pistoale şi puşti. Dincolo de aceştia vei întâlni ocazional creaturi humanoide pe care veselul duşman a experimentat un ser special. Gala inamicilor principali este impresionantă adunând personaje precum: Poison Ivy, Crock, Scarecrow, Harley, Bane şi să nu îl uităm pe cel care a organizat petrecerea…Pe fiecare îl înfrunţi într-un mod unic însă trebuie spus că deasupra tuturor este Scarecrow! Acesta încearcă să îţi manipuleze psihicul într-un mod cu totul ieşit din comun, prilej cu care vei fi derutat de incredibilele efecte halucinogene!
I.A. se schimbă în funcţie de gradul de dificultate selectat, nivelul normal asigurând o aventură solidă.
Jocul oferă posibilitatea unei ample explorări în jurul şi în interiorul azilului şi nu fără sens: ghicitorile pe care Riddler le-a lăsat în diferite locuri sunt o reală provocare! Dincolo de asta jocul urmează firul poveştii necesitând undeva la 10 ore pentru a fi parcurs.

Vechiul design e istorie. Acest joc a reinventat estetica personajelor din celebrul serial. Preluate parcă dintr-o ediţie întunecată de benzi desenate personajele sunt create mai realist ca niciodată şi în acelaşi timp, în cazul negativilor, înfiorătoare. Excepţiea este Batman: chiar dacă fizic costumul arată superb, chipul nu pare să se potivească. Nici camera la persoana a treia nu îl avantajează atunci când merge, din spate dând impresia unui halterofil. Fugind arată ceva mai bine şi, slavă cerului, în luptă este impecabil. Cât priveşte imensul sanatoriu cu întregul său domeniu acesta reuşeşte să sintetizeze arhitectura oraşului Gotham şi să-ţi insufle un sentiment de claustrofobie indiferent că te afli în conductele de aerisire ale clădirii ori în curtea acesteia. Nu putem omite nici zoomurile din timpul luptelor ori loviturile finale cu încetinitorul. Peste toate efectul Scarecrow menţionat mai sus!
Întâlnim toate vocile ce au făcut istorie de la Batman şi Joker la comisarul Gordon şi Harly. De altfel orice altă alegere ar fi dus la un eşec audio. Coloana sonoră induce suspans iar zgomotele de fundal sunt perfecte. Înregistrările pe care le poţi procura pe parcursul jocului (foarte consistente) sunt o dovadă în plus a interpretării ireproşabile a actorilor.

Jocul are grade de dificultate. Ai posibilitatea să revizitezi azilu pentru a recupera toate mesajele lăsate de Riddler, să aduni toate înregistrările şedinţelor psihiatrice la care au fost interogaţi clienţii ospiciului Arkham. Poţi colecţiona biografiile şi modelele 3D ale tuturor personajelor. Mai dispui de un chalange mode şi o opţiune online. Probele, similare cu cele din seria God of War, te pot ajuta să îți îmbunătățești abilitățile în crearea unui combo cât mai lung și eficient.

Batman Arkham Asylum a lăsat o urmă adâncă în urmă şi l-a readus pe Batman în atenţia jucătorilor după o serie de titluri mediocre. Dacă episodul doi, deja anunţat, va rezolva problemă de estetică a lui Batman şi va înlătura şi uşoara repetitivitate ce se poate reproşa acestui titlu atunci va fi o capodoperă!

MEDIE: 9/10
Gen: acţiune/aventură.

marți, 23 noiembrie 2010

Uncharted 2

Publicat de Ionutz la 18:29 0 comentarii
O altă piesă de rezistentă a consolei Sony este seria Uncharted, un joc acţiune-aventură ce ne aduce aminte de filmele cu Indiana Jones. După succesul iniţial a urmat Uncharted 2 cu critici în creştere faţă de primul episod. Ei bine el este la fel de solid şi în prezent iar până la lansarea ultimei părţi vă las să aruncaţi o privire asupra potenţialului pe care Uncharted 2 îl dezlănţuie!

duminică, 21 noiembrie 2010

The King of Fighters ’98 Remach

Publicat de Ionutz la 12:16 0 comentarii
După cum spune şi titlul această ediţie întregeşte episodul KOF din 1998. Este una comemorativă pentru saga Orochi, reunind personajele din cele patru jocuri. Din acest motiv nu are poveste proprie. Totuşi prezentarea este foarte bună dovedind intenţia celor de la SNK de a îndrepta greşelile din trecut într-un remach exploziv!

La lansarea titlului iniţial eram dezamăgit: o reuniune fără echipa lui Geese, Eiji, Goenitz, Orochi şi Kasumi? Oricare au fost motivele pentru acea decizie ele sunt remediate în această ediţie unde vom găsi întradevăr toţi luptătorii apăruţi în serie!
După un prim capitol rezolvat cu succes urmează altul cel puţin la fel de spectaculos: schemele. Toate personajele au fost aduse la nivelul celor din KOF ’97. Astfel Eiji primeşte încă două forţe faţă de cea din ’95, Billy are schemele din ’97 dar cu cele trei forţe din Fatal Fury Real Boot, Kasumi primeşte o nouă forţă, echipa lui Geese câte o forţă şi câteva scheme noi. Tot aici trebuie menţionate o serie de retuşuri generale de ordin estetic ce sunt binevenite (animații ușor diferite, scheme redesenate etc).
Locaţiile celebre sunt reunite într-un tablou selectiv considerabil la care se adaugă unele noi. Ele sunt disponibile atât în stil clasic cât şi cu elemente 3D.
Schemele sunt echilibrate şi bine alese, renunţându-se la cele mai puţin inspirate. Geese este un zeu, orice luptă fiind în toate cazurile memorabilă! Desigur între atâtea inovaţii au fost două sau trei nu tocmai la adăpost de critică. Spre exemplu a doua forţă a lui Krauser căreia parcă îi lipseşte ceva în materie de fluiditate.
Cele două sisteme din KOF ’97 revin (încărcat clasic şi prin lovituri) plus un al treilea combinat.

Are la bază structura din ’98 cu o serie de retuşuri privind modelele personajelor. De asemenea o serie de forţe (ex. Geese, Krauser) şi scheme au fost redesenate fiind spectaculoase. Locaţiile cu elemente 3D sunt şi ele superbe iar per ansamblu nu se poate nega o strălucire în plus faţă de ediţia iniţială. Însă nici în acest fel nu se egalează performanțele din KOF ’96 unde designul unor scheme a avut ceva aparte, de negăsit în episoadele ulterioare (a se vedea forţa lui Krauser încărcat şi pe roşu, precum şi pumnul electric al lui Benimaru la care se adaugă fluiditatea lui Goenitz).

Nimic de reproşat la acest capitol. Atmosfera te cucerește prin piesele specifice fiecărei echipe, o parte fiind cele care au făcut istorie în 1996 (Geese, Mr. Big, Krauser, Goenitz etc.), dar și prin compoziții noi, specifice personajelor din 1997 (Nanakase, Cris, Orochi etc.) și care în acel episod fuseseră vitregite de teme audio individuale. Vocile, în general ale actorilor japonezi, sunt intense și pline de personalitate.

Voi juca mereu KOF ’96 pentru unicitatea lui după care voi juca acest titlu ce reprezintă concretizarea aşteptărilor din 1998. Cu încă un partener veteran în jocurile SNK, acest episod nu va deveni niciodată demodat!

MEDIE: 9/10
Gen: Fighting 2D.

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Assassin's Creed Brotherhood

Publicat de Ionutz la 19:17 0 comentarii
Ei bine Assassin's Creed Brotherhood loveşte şi piaţa românească. Cu grafică şi elemente de gameplay îmbunătăţite, acest titlu continuă povestea lui Ezio, protagonistul din episodul al doilea, acum ajuns la maturitate!
Primele comentarii îl situează undeva lângă Assassin's Creed 2, deci cu siguranţă un joc de neratat pentru adepţii seriei. Probabil va fi primul titlu cu care voi începe anul următor, voi l-aţi început deja?

luni, 15 noiembrie 2010

Star Wars The Force Unleashed II

Publicat de Ionutz la 18:15 0 comentarii
POVESTE – 5/10

Dacă povestea din primul episod s-a arătat la nivelul tensiunii din seria cinematografică, fiind aprobată de George Lucas, încă de la primele zvonuri cu privire la o continuare aceasta nu promitea să o intrigă solidă. Temerile s-au adeverit, personajul principal fiind una din clonele pe care Darth Vader le-a făcut după ucenicul său, Star Killer. Acesta evadează şi încearcă să salveze unul dintre generalii jedi rebeli precum şi pe cea de care este îndrăgostit.
Povestea este cât se poate de comercială şi chiar nu atrage. Cele două finaluri, disponibile şi aici, nu influenţează ultimul inamic ci doar filmuleţul final. Mai mult, nici unul nu poate fi integrat în firul epic al seriei...

GAMEPLAY – 7/10

Atacurile se menţin: combouri cu cele două săbii laser, electricitatea sith, manipularea forţei jedi (impuls, controlarea adversarului, undă şoc). Se adaugă două tipuri de prinsuri, atractive măcar iniţial, şi opţiunea de a manipula gândurile soldaţilor de nivel mediu. Această ultimă posibilitate este utilă în momentele în care eşti înconjurat de trupe stârnind haos. Pe măsură ce lupţi îţi încarci bara de energie iar când aceasta este plină vei dezlănţui forţa (vă amintiţi furia din God of War?). În aceste momente orice robot va fi sfărâmat în câteva momente sub puterea ta zeiască ce pare copleşitoare pe parcursul întregului joc. Protagonistul este exagerat de puternic şi e inexplicabil cum uneori cade victimă impulsurilor laser dacă în general poate zdrobi o navă în câteva secunde. Sunt introduse trei secţiuni în care acesta se prăbuşeşte spre un punct fix sau printr-o cladire, fiind nevoie de reflexe pentru a te feri sau a distruge eventualele obstacole (din nou God of War 3).
Sistemul de combouri se rezumă la repetarea unor lovituri cu sabia laser finalizate cu electricitate sau impulsuri de energie diferite în funcţie de numărul de butoane apăsat. Vei face ravagii pe nivelul mediu fără a aprofunda prea mult acest sistem, care deşi bun, nu mi-a lăsat impresia elaborată din primul titlu. Revine sistemul de gardă şi eschivă.
Controlul este bun, la fel şi sistemul de cameră iar mişcările şi-au păstrat fluiditatea. Sistemul de minigameuri este prezent dar repetitiv, nu spontan ca în trecut.
Vei întâlni trei clase de soldaţi: trupe imperiale, luptători în artele jedi şi o ultimă categorie capabilă să îşi ascundă prezenţa. La aceştia se adaugă trei categorii de roboţi şi ocazinalele nave spaţiale. Cam sărăcăciosă creativitatea la acest capitol. Ceva se recuperează în confruntările cu gigantul din arenă (o luptă lungă în mai multe etape şi destul de impresionantă) şi în ultima parte a confruntării cu Vader. La aceştia se mai adaugă un fel de păianjen robot, destul de interesant.
Pe nivel mediu I.A. pune probleme doar în două stagii finale în care droizi sunt numeroşi, altfel jocul fiind cel puţin accesibil. Durata necesară parcurgerii este foarte scurtă (cinci ore) fiind greu de crezut că este un joc individual şi nu un simplu expansion. Este linear şi lipsit de varietatea uimitoare pe care o oferea SWFU.

GRAFICA – 9/10

Grafica rămâne una de top, în mare parte preluată din titlul precedent şi cu ceva detalii suplimentare în ceea ce priveşte expresivitatea lui Star Killer. Aceasta dă impresia unui personaj real în filmele din joc, ce oferă un spectacol deosebit. Totuşi lipsa unor stagii diverse limitează potenţialul grafic ce nu se poate impune ca în trecut. Meniul jocului este ceva mai elaborat, fără a depăşi un nivel mediu.

AUDIO – 8/10

Efectele precum şi coloana sonoră, specifice seriei, se întorc într-o adevărată explozie. La acestea se adaugă o foarte bună sincronizare a vocilor cu mimica buzelor şi cu expresivitatea facială. Neplăcută este însă repetarea replicilor dintre Vader şi Star Killer în timpul ultimei confruntări. Vocile actorilor sunt în general cele din primul episod, deci dincolo de reproş.

REPLAY – 5/10

Acest joc poate fi considerat cel mult un expansion al primului titlu, cu prea puţine elemente noi care să impresioneze şi care să te facă să revii. Are patru grade de dificultate însă este prea scurt şi tinde să fie repetitiv. Poţi salva filmuleţele din joc precum şi diferite provocări. Subliniez că prefer să rejoc SWFU, ce rămâne un titlu foarte bun şi pe care îl recomand încă o dată.

ÎN CONCLUZIE: SWFU 2 este de la început şi până la sfârşit un titlu profund compercial, o întindere artificială a unui joc de succes dar care în cel mai bun caz poate fi catalogat drept un titlu interactiv, lipsit de profunzimea şi originalitatea predecesorului său.

MEDIE: 6.80/10
Gen: acţiune.

duminică, 14 noiembrie 2010

Trailer: The King of Fighters XIII

Publicat de Ionutz la 10:11 0 comentarii
Probabil iubitorii seriei ştiu deja de ultimul titlu lansat pe arcades în Japonia. Întrebarea este pe buzele tuturor: când vom putea să ne bucurăm de el pe consolele noastre din Europa? Acest titlu pare să încheie seria lui Ash, deci are o poveste proprie spre deosebire de KOF XII.



KOF XII ne-a lăsat cu gura căscată arătându-ne puterea jocurilor 2d de ultimă generaţie. Chiar dacă estetica câtorva personaje a nemulţumit pe unii fani, toată lumea l-a primit cu căldură. În acest episod avem personaje noi precum şi forţe noi, motiv pentru care se face în mod cert un pas înainte, cu noi cizelări şi retuşuri.

vineri, 12 noiembrie 2010

Prince of Persia: The Two Thrones

Publicat de Ionutz la 20:22 0 comentarii
POVESTE – 7/10

Dacă ai terminat titlul precedent înfruntându-l pe Dahaka atunci nu vei fi surprins să îl vezi pe prinţ întorcându-se acasă împreună cu regina nisipurilor timpului. Desigur liniştea la care cei doi visau este o fantezie, oraşul pe care îl găsesc fiind pradă haosului. Noua armată o răpeşte pe regină iar eroul nostru e nevoit să meargă pe urmele acestora.
Nu e prea greu de imaginat cine se află în spatele acestui atac, vechiul inamic: vizirul. Acesta o ucide pe regină dezlănţuind forţa nisipurilor ce corupe totul în cale. Rezultatul? Armata vizirului capătă puteri nebănuite, el însuşi devenind un supra om. Prinţul este atins de această magie însă nu realizează încă seriozitatea situaţiei...
După un titlu plin de prospeţime, trilogia se încheie cu un episod care revine, din punct de vedere epic, la origini: o nouă luptă cu vizirul. Chiar şi aşa punctul final al degradării eroului nostru, rezultat din contactul avut cu nisipurile, este unul elaborat.

GAMEPLAY – 7/10

Din nou gata de acrobaţii spectaculoase? Aşa şi trebuie deoarece sistemul de joc este în mare cel din titlul precedent. În ceea ce priveşte escaladările avem totuşi două elemente noi: anumite porţiuni în ziduri de care eroul se poate agăţa cu pumnalul, precum şi un fel de trambuline pe care acesta le poate folosi pentru a ajunge în locurile dorite. Puzzeluri nu scad în proporţie însă nu mai sunt parcă la fel de atractive ca cele din episodul al doilea.
Atacurile cu una sau două arme se menţin, putând fi combinate într-o serie de combouri ca şi până acum. Totuşi în acest titlu este introdus sistemul de ucidere instantanee (specific unor jocuri precum Assassin’s Creed sau Tenchu) precum şi cel în care trebuie să execuţi rapid comenzile apărute pe ecran. Acesta din urmă contribuie realmente la farmecul jocului, mai ales în luptele cu inamicii principali în vreme ce tehnicile de ucidere instantanee, chiar dacă atractive, sunt de cele mai multe ori prea greu de executat. Singurele momente când vei merge la sigur sunt cele în care îl controlezi pe prinţul întunecat, acesta având o rată de succes de 100%, atunci când este suspendat deasupra unui adversar.
Astfel ajungem la analiza momentelor în care prinţul e subjugat puterii pe care nisipurile o au asupra sa. Cât timp este controlat de ele devine mai puternic, foloseşte un lanţ cu care se poate agăţa de diferite obiecte asemănător lui Kratos din God of War, dar duce şi o luptă contra cronometru, viaţa lui scurgându-se treptat. Din acest motiv e necesar să adune în permanenţă nisip magic. Aceste porţiuni sunt pline de adrenalină şi îşi fac efectul. Trebuie spus că pe parcursul aventurii este foarte bine subliniat conflictul dintre prinţ şi alteregoul său ce capătă din ce în ce mai mult control.
Noile atracţii sunt cursele cu caleşti, care chiar dacă aduc ceva nou, nu par a se integra perfect în atmosfera generală a seriei. Camera rămâne bună, fără unghiuri moarte.
Inamicii din joc nu sunt foarte diversificaţi şi nici prea impresionanţi. În principiu vei întâlni două tipuri de soldaţi: unii solizi cu diferite arme şi arcaşii, ceva mai atletici şi care îţi vor face mari probleme cu săgeţile lor, mai ales în timpul escaladărilor. La aceştia se adaugă câteva creaturi care trebuie aduse în porţiuni luminoase pentru a fi vulnerabile.
Inamicii principali, care mi-au rămas în minte, sunt primul gigant cu care te vei confrunta, uciderea lui necesitând apăsarea butoanelor apărute pe ecran în diferite momente şi desigur marele vizir. Prima luptă este memorabilă şi spectaculoasă însă confruntarea finală mi s-a părut criticabilă, în parte şi datorită unor atacuri neinspirate puse pe seama vizirului.
Jocul are o întindere medie şi este linear.

GRAFICA – 7/10

Dacă aţi citit recenzia mea de la POPWW probabil vă aşteptaţi la cuvinte de laudă în ceea ce priveşte grafica acestui ultim titlu. E foarte adevărat că jocul are filmuleţe excepţionale, care întrec aşteptările! Situaţia se schimbă însă dacă vorbim de jocul în sine. Culorile fantastice din titlul trecut au dispărut total, fiind înlocuite de un gălbui înceţoşat. Poate aşa au înţeles producătorii să redea efectul nisipurilor însă estetic este o catastrofă. Mai mult, modelele personajelor par de cele mai multe ori grosolane, singura excepţie fiind eroul principal care nici el nu arată excepţional. În general ai senzaţia că jocul a fost lansat forţat pe PS 2, fiind sacrificată grafica (gen Star Wars FU, care pe PS 2 este o catastrofă a esteticii în vreme ce pe XBOX 360 este mai mult decât decent).

AUDIO – 8/10

La acest capitol jocul stă bine datorită dialogurilor dintre prinţ şi sinele său întunecat, a vocilor celor doi şi a efectelor sonore care per ansamblu sunt reuşite. Coloana sonoră este bună.

REPLAY – 6/10

La finalul jocului nu mai aveam chef să îl reiau, neexistând experienţe pe care să îmi doresc să le repet. Chiar dacă titlul are diverse bonusuri cum ar fi posibilitatea de a cumpăra diferite imagini din cele trei titluri şi mai multe grade de dificultate, eu nu îi găsesc o valoare de replay, mai ales comparativ cu titlurile disponibile pe piţă.

ÎN CONCLUZIE: Ultimul episod din trilogie nu reuşeşte să încheie în glorie trilogia. El dispune de o serie de elemente noi care vor să ducă jocul mai sus, spre titlurile celebre, însă nici măcar cu acestea nu se aproapie de ţinta propusă. Se impune parcurs de fani, chiar cu o oarecare satisfacţie, însă dacă doreşti doar să încerci aventura persană atunci trebuie să alegi Warrior Within. Micile elemente pe care prezentul titlu le are în plus nu sunt unele de substanţă şi nu creează în niciun caz un joc superior!

MEDIE: 7/10
Gen: acţiune-aventură.

vineri, 5 noiembrie 2010

Prince of Persia Warrior Within

Publicat de Ionutz la 20:23 0 comentarii

Gândindu-mă la Prince of Persia îmi vine în minte imaginea vagă a primului joc şi a capcanelor extrem de dificile. Astfel s-a impus acest titlu care, cu siguranţă, are farmecul său. Primul episod din trilogie reprezintă o transpunere a jocul 2 d clasic. Acesta a avut succes şi personalitate, însă continuarea avea să facă un pas înainte în cronologia seriei.
După evenimentele din prima parte, în care prinţul a manipulat nisipurile timpului, au trecut câţiva ani iar eroul este vânat de creatura Dahaka, gardian al nisipurilor timpului. Aceasta doreşte moartea prinţului deoarece era singurul muritor capabil să controleze timpul. În misiunea sa de a se elibera de acest duşman permanent prinţul află că soluţia este uciderea celei care a creat nisipurile. Călătoria din faţa lui va fi însă una presărată cu pericole...

Înainte de toate trebuie menţionat faptul că prinţul a fost şi a rămas un atlet. Astfel mare parte din jocurile acestei serii s-au bazat pe evitarea capcanelor întâlnite în drumul său. Ele sunt dintre cele mai diverse şi în acest episod însă dozarea lor este mult mai echilibrată, fiind apropiată de proporţia în care sunt înfruntaţi diverşi adversari. Pentru a le depăşi protagonistul va sări peste gropi, va fugi pe ziduri şi va escalada clădiri. Toate acestea menţin un ritm alert care atinge apogeul în timpul porţiunilor în care eşti urmărit de Dahaka. O singură atingere a acestuia este suficientă pentru a îl ucide pe prinţ.
O proporţie importantă o au şi puzzelurile care se îmbină de multe ori cu capcanele în vreme ce în alte puncte îţi blochează trecerea până la rezolvarea lor. Spre exemplu în sala palatului există un mecanism care, în funcţie de modul în care este acţionat permite accesul în diferite porţiuni ale acestuia. Nu e necesar să fie explorate toate aceste arii însă pentru a obţine sabia cu lama de apă va trebui să rezolvi într-adevăr fiecare puzzel şi să explorezi întreagul univers al jocului.
Prinţul are două sisteme de atac: unul bazat pe combouri şi altul pe armele folosite. El poate lupta cu o singură armă, beneficiind de atacuri specifice acestui stil sau cu două săbii, combourile adaptându-se noului sistem. Poate arunca arma în adversar cu un efect mai puternic şi de la o distanţă considerabilă. Interacţionează cu mediul (îşi poate lua elan împingându-se în ziduri, se poate roti în jurul unor stalpi de susţinere mânuind în acest timp sabia etc). Chiar dacă şi aceste serii de lovituri sunt îmbinate cu acrobaţiile despre care am vorbit mai sus ele îşi fac efectul. Unele finalizează prin decapitarea sau secţionarea adversarului altele prin aruncarea acestuia sau străpungere. Pe măsură ce jocul progresează adversarii devin mult mai iscusiţi motiv pentru care doar unele combouri vor reuşi să-i răpună.
Alături de aceste atacuri se adaugă şi abilitatea de a întoarce timpul pentru câteva secunde, acţiune ce poate remedia o eventuală greşeală. Există atât un sistem de gardă cât şi unul ce permite eschivarea din faţa anumitor atacuri. Camera nu ridică probleme în niciun moment al jocului urmărindu-l pe protagonist.
Inamicii sunt satisfăcători, de la piraţi până la creaturi animalice. Trebuie spus că aceştia nu au foarte multe atacuri însă problemele apar deoarece atacă în grup iar puterea loviturilor, chiar daca nu este exagerată, se poate cumula uşor atunci când eşti înconjurat.
Inamicii principali nu sunt numeroşi, unul sau doi giganţi ce se pot considera precursorii ciclopilor din God of War, conducătoarea piraţilor, regina şi desigur Dahaka.
Întinderea jocului te va mulţumi iar explorarea în timpuri diferite a aceloraşi locuri contribuie şi ea la magie. Dacă vei explora întregul castel vei descoperi un joc peste medie ca lungime şi care rămâne per ansamblu unul linear, exceptând micile abater menţionate mai sus.

În materie de grafică jocul m-a mulţumit. Cele mai impresionante sunt culorile intense, roşul steagurilor pe care prinţul alunecă este parcă de catifea. Pe măsură ce inamicii sunt ucişi, pe lângă sânge se poate observa cum se răspândeşte şi nisipul, de un auriu strălucitor, ce îi contaminase.
Modelele personajelor bune, fiind păstrate proporţiile. Cele mai impresionante sunt construcţiile şi clădirile pe care eroul le explorează şi pe care se caţără. Deosebită mi s-a părut o porţiune în care acesta trebuie să escaladeze rapid o clădire înainte de a se dărâma precum şi porţiunile în care eşti urmărit de Dahaka. De asemenea filmuleţele sunt foarte bine realizate.

Vocile personajelor sunt bune iar dialogurile potrivite în ciuda faptului că şi-au pierdut o parte din umorul avut iniţial. Muzica este plăcută, potrivită unui joc de aventură. Sunetele pe care le fac armele în contact cu diferite obiecte este realist iar în lupta cu demonii afectaţi de nisipurile timpului ultima lovitură dă senzaţia perforării unui sac de nisip, efect foarte reuşit.

Ca valoare de replay trebuie spus că dintre cele trei jocuri acesta mi s-a părut cel mai reuşit, la vremea respectivă l-am considerat chiar aproape de perfecţiune. El este şi singurul care are două finaluri alternative. Primul care nu necesită niciun fel de efort, ci doar parcurgerea jocului, iar al doilea, ce se integrează în firul epic al seriei, necesită obţinerea sabiei cu lama de apă. Pentru acest obiectiv trebuie completate toate puzzelurile şi în consecinţă în final prinţul va înfrunta creatura Dahaka.
Există şi o serie de bonusuri cum ar fi filmuleţele din joc precum şi o serie de clipuri de prezentare. Jocul are grade de dificultate.

Acest titlu este alegerea perfectă pentru cei care vor să experimenteze atmosfera seriei persane, fiind după părerea mea cel mai echilibrat din trilogie. Ultimul episod, chiar dacă vine cu câteva inovaţii are şi o serie de minusuri considerabile. Astfel dacă doriţi o aventură intrigantă cu capcane ce necesită dexteritate precum şi puzzeluri variate, Prince of Persia Warrior Within este o alegere bună.

MEDIE: 9/10
Gen: acţiune/aventură.

joi, 4 noiembrie 2010

A 25-a aniversare a lui Mario

Publicat de Ionutz la 17:55 0 comentarii
Fiind aniversarea lui Mario, acest scurt clip comemorativ se impune. Iar dacă aveţi colecţia restaurată Mario AllStars, de pe Super Nintendo, seria se poate relua cu nostalgia firească. Nu degeaba Mario ocupa primul loc in topul celor mai fermecători eroi din jocurile video…

marți, 2 noiembrie 2010

Jocurile Mario: un fenomen!

Publicat de Ionutz la 20:45 0 comentarii
Nu trebuie să fi un jucător cu experienţă pentru a cunoaşte numele Mario. Mascota Nintendo, ce a devenit celebră acum 25 de ani pe întreg globul, a cucerit, în egală măsură, copii, adoleşcenţi şi chiar oameni mari. Magica lume a lui Myamoto a inspirat o întreagă industrie şi reuşeşte să se impună şi în prezent prin originalitatea specifică.

Mario Bros (1983), creat de acelaşi Shigeru Miyamoto, a fost primul titlu al seriei, oarecum atipic, deoarece prezenta un ecran fix, şi un mod de joc similar primului Donky Kong, lansat atât pe arcades cât şi pe consola Nintendo. Cei doi fraţi mecanici, Mario şi Luigi, sunt chemaţi pentru a rezolva problema ţevilor din oraş. Se pare că tot felul de creaturi au invadat canalizarea blocând-o. Două persoane se puteau juca concomitent, surprinzând inamicii ce se deplasau pe diferitele trasee ale stagilor. În centru exista un buton care dacă se acţiona ducea la neutralizarea adversarilor de pe ecran. El putea fi folosit de trei ori într-un stagiu. Sincer, jocul m-a atras mult mai mult decât popularul Donky Kong, mai ales datorită opţiunii de cooperare. Unii din inamicii întâlniţi aici au fost preluaţi ulterior în seria Super Mario Bros.

Super Mario Bros (1985) este primul titlu în care protagonistul trebuie să parcurgă opt lumi cu diferite obstacole şi inamici înverşunaţi pentru a salva celebra prinţesă a ţinutului. Astfel sunt introduşi Bowser şi hoardele sale de luptători dispuşi la orice pentru a îl opri pe Mario şi pe fratele acestuia. Cele opt lumi sunt structurate pe patru nivele, ultimul reprezentând mereu castelul lui Bowser. Vei înfrunta şapte clone ale acestuia pentru a salva prinţesa în al optulea castel. Apar pentru prima oară obiectele magice cu efect unic: simpatica ciupercă, ce îl ajuta pe Mario să crească, floarea cu ajutorul căreia putea arunca sfere de foc, steaua ce îl imuniza pentru o perioadă de timp, vrejul de fasole etc. Lumile erau prezentate cât mai diferit: zi, noapte, apă, gheaţă, stabilind parametri ce aveau să fie preluaţi în celelalte episoade. Timp de două decenii acesta a fost cel mai vândut joc al tuturor timpurilor, cu 40.24 de milioane de unităţi vândute în întreaga lume. El a fost surclasat în 2009 de către Wii Sports.

Super Mario Bros 2 (1988) fiind o adaptare a jocului Yume Kōjō: Doki Doki Panic, lansat de Nintendo în Japonia, are o abordare diferită putând alege dintre patru personaje, pentru prima oară individualizate: Mario era cel mai echilibrat, Luigi sărea cel mai sus, Ciupercuţa Tod era cea mai rapidă iar prinţesa putea zbura câteva momente. Această echipă trebuie să salveze ţinutul de invadatorii ce au pus stăpânire pe el şi care au o adevărată aversiune pentru legume. Ei trebuie să scoată diferitele plante ce se află în pământ pentru a lovi inamicii, ce nu pot fi eliminaţi în stilul clasic, sărind pe ei (şi aici există diferenţe: Ciupercuţa va scoate cel mai repede o plantă iar prinţesa cel mai greu). Nivelele sunt în continuare de mers în faţă, cu particularitate că uneori acestea pot fi şi ascendente. Chiar dacă nu are magia primului Super Mario, acest titlu este agreabil, prin schimbarea de perspectivă şi prin varietatea personajelor. În final totul se dovedeşte un vis frumos al lui Mario, care doareme liniştit în pătuţul lui. El ocupă locul trei în vânzările Nintendo cu zece milioane de unităţi.

Super Mario Bros 3 (1988) este cu siguranţă cel mai complex titlu NES din serie. Şi azi sunt uimit gândindu-mă la cât de lung, complex şi detsaliat a fost acest joc. Avem din nou opt lumi insă de această dată fiecare lume este împărţită în numeroase levele cu specificul ei, plus unul sau două castele. La finalul fiecărei lumi vei explora una din corăbiile zburătoare ale copiilor lui Bowser. Prima lume este cea mai accesibilă, cu ţinutul lui Mario în timpul primăverii, urmează cea de gheaţă, a deşertului, a norilor, a apelor, a plantelor carnivore, a urişilor etc. Cea a lui Bowser este înconjurată de lavă, fiecare level fiind un car de război sau corabie de luptă, toate foarte dificile. Creativitatea a atins în acest joc cote maxime, oarecum nesurclasate nici de Mario World. Fiecare nivel era atăt de diferit şi original faţă de celelalte, iar unele lumi aveau pănă la 12 nivele. În prima lume Mario putea aluneca pe unele dealuri, ţinuturile deşertului erau pline de mlaştini, în ţinutul giganţilor oricât de mare ar fi Mario tot nu se compara cu adversarii, lumea apelor este plină de insule ce se pot scufunda într-o clipă iar uimirea nu încetează niciodată…Şi capitolul obiectelor magice a fost îmbunătăţit: se adaugă frunza ce îl transformă pe Mario într-un raton, mai precis ii cresc urachi şi coadă cu care după un anumit elan poate zbura un timp. Mult mai rare sunt obiectele care îl transformă în urs acesta putând deveni de piatră câteva clipe, momente în care nu poate fi ucis. În zonele cu apă Mario se transformă în broscuţă înnotând mult mai repede. Rare sunt obiectele ce îi dau lui Mario armura garzilor lui Bowser, cu posibilitatea de a arunca ciocane, aidoma lor. Pe parcursul fiecărei lumi exisă două tipuri de puzzeluri cu diferite bonusuri: unul în care trebuie să alegi o cutie din trei, primind un obiect magic şi al doilea în care în funcţie de figurina pe care o formezi (ciupercă, floare sau stea), primeşti un anumit număr de vieţi. Tot aici Mario dopândeşte facultatea de a lua carapacele inamicilor ameţiţi pentru a le arunca în alte obiecte sau duşmani. Jocul este foarte lung şi deosebit de greu în ultimele lumi dar reprezintă o adevărată capodoperă pe care aş reluao cu multă plăcere şi azi. Tot aici apare primaul tip de puşculiţă, în care Mrio poate stoca diferite elemente (floare frunyă etc). A fost finalizat în doi ani, sub îndrumarea vigilentă a lui Shigeru fiind un succes (18 milioane de unităţi).

Super Mario World (1990) este primul titlu (Super Nintendo) în care se fac simţite influenţele 3d în diferite momente şi chiar în mişcările personajelor. Acestea sunt redesenate, păstrându-se totuşi rasele din titlurile precedente, mult mai comice, indivitualizate şi cu atacuri diversificate. Unii inamici au chiar mantia zburătoare, ce îi înlocuieşte şi lui Mario frunza ce îl transforma în raton, cu acelaşi efect. El dobândeşte un nou atac, o lovitură răsucită ce poate zdrobi materia prea solidă pentru o lovitură de cap. Ineditul este asigurat de Yoshi, simpaticul dinozaur verde şi care, vom afla mai târziu, îl ajutase pe Mario încă de la primele sale luni de viaţă. El poate înghiţi o serie de inamici pe care dacă te grăbeşti îi scuipă sub diferite forme. Dacă eşti atins Yoshi fuge speriat însă Mario îl poate ajunge din urmă. Întâlneşti şi pui de Yoshi pe care dacă îi hrăneşti cresc şi pot fi încălecaţi. Unii dintre aceşti pui au proprietăţi diferite putând arunca foc, zbura etc. Se adaugă şi o serie de inamici noi şi în general mai difcil de învins. De această dată avem o singură hartă imensă, cu diferite puzzeluri în casele cu fantome, trasee alternative secrete şi care dezvăluie în repetate rânduri două-trei, poate chiar mai multe nivele. Detaliile sunt impresionante, un exemplu edificator fiind cel al unor duşmani care loviţi, ies din carapace şi o lovesc nervoşi cu piciorul. În aceste momente ei sunt prezentaţi cu un maiou alb şi cizmuleţe, cu adevărat fantastic, lista putând continua… Jocul a fost creat în trei ani realizând visul lui Miyamoto: un prieten dinozaur pentru Mario. El a depăşit 20 de milioane de copi vândute în toată lumea.

Super Mario World 2: Insula lui Yoshi (1995) este cronologic prima aventură a lui Mario. Doi nou-născuţi sunt pierduţi în pădure iar unul dintre ei (Mario) este găsit de o familie de Yoshi. Aceştia decid să îl ajute să îşi găsească fratele înainte ca magii să îl răpească. Deci în această aventură Yoshi este personajul principal, avându-l în spate pe micul Mario. Dacă inamicii îl ating Mario începe să plângă iar Yoshi are la dispoziţie un număr de secunde (afişate pe ecran) în care să îl recupereze. Grafica este cea din Super Mario World, cu mecanică şi inamici asemănători. Diferenţa constă în estetica stagiilor, ele fiind redate asemeni unui desen în culori, sau aşa cum ar percepe un bebeluş lumea. Ideea este originală şi îşi atinge scopul. Jocul are o întindere mare, ocazie cu care micul Mario va călători pe rând, cu diferiţi membri ai familiei Yoshi, până la castelul micului Bowser. Intrând în camera acestuia îl vei descoperi, cu zâmbetul pe buze, dormind printre jucării. Desigur custodele său, magul, va depune eforturi pentru a îl determina să te captureze. Acest episod este deosebit şi plin de savoare, introducând câteva elemente noi şi aducând prospeţime serie. El a vândut aproximativ patru milioane de exemplare ocupând locul 22 în Nintendo top 100.

Super Mario RPG: Legenda celor 7 Stele (1996) este ultimul titlu 2d din acea generaţie şi reprezintă transpunerea aventurii în stil RPG. De data aceasta alături de Mario luptă patru aliaţi printre care poate fi chiar...Bowser. De remarcat faptul că în ciuda tendinţei de simplificare a jocurilor de acest gen, axată mai mult pe gameplay şi ignorând oareum grafica, Mario reprezintă excepţia. Titlul are şi de această dată o influenţă 3d destul de puternică dar fără a aduce atingere stilului rotunjit al personajelor. Trebuie spus că şi această încercare a fost un succes, Mario simţindu-se la fel de comfortabil şi într-o aventură RPG. Este preţuit de critici pentru grafica lui deosebită şi, în ciuda unor păreri diferite cu privire la gameplay, a fost preţuit de public. A reuşit să vândă 1,47 de milioane de exemplare atrăgând jucători şi din afara fanilor RPG.

Super Mario 64 (1996) este titlul prin care eroul nostru păşeşte în a treia dimensiune. Este un joc deschis cu o mare arie de explorare. Am fost uimit să îi aud vocea originală pentru prima oară şi să îl trag de urechi la intrarea în joc. Grafica, foarte preţuită în epocă, l-a propulsat rapid pe piaţă vânzările fiind pe măsură. Acum Mario avea noi mişcări putând chiar să dea cu pumnul. Accesa diferite lumi în căutarea stelelor pierdute şi desigur având ca ţel salvarea prinţesei. Grafica mă impresionase, la fel şi culorile intense ale personajelor. Totuşi exceptând traseele de tip intrecere/cursă, întâlnirea iniţială cu Bomba imensă precum şi lupta fabuloasă din final cu Bowser, noul sistem nu m-a cucerit, simţind lipsa elementelor clasice.

Alte titluri Super Mario: pentru un timp un nou episod s-a lăsat aşteptat însă celebra mascotă a avut numeroase apariţii în diferite titluri şi console ale celor de la Nintendo. Dintre acestea amintesc: Mario Kart, Mario Tenis, Mario Golf, Mario Strikers, Mario Sunshine, Paper Mario, Luigi’s Mansion etc. Aceste titluri nu mi-au trezit interesul, nefiind veritabile titluri Mario, cu iz de şcoală veche, motiv pentru care am preferat să rejoc uneori Mario AllStars (varianta SNES, mult îmbunătăţită grafic, a titlurilor NES) şi cele două Mario World.

Mario Galaxy (2007) Shigeru Miyamoto revine în forţă pe ultima consolă, Nintendo Wii. Având la bază modelele personajelor din Mario 64, acum mult mai rafinate şi cizelate, cu o abordare inedită pentru acel an (galaxiile cu sistemul de cameră specific) şi cu o reală perlă a coroanei, coloana sonoră, cu arii simfonice specifice gameplay-ului, completate de sunetele clasice din era 2d, noul titlu spulberă topurile!

Mario Galaxy 2 (2009) păstrează gameplayul primului titlu Wii, cu ceva elemente noi precum şi retuşuri grafice. Recenziile celor două jocuri sunt publicate pe blog și se regăsesc în Top 10 titluri Wii.

New Super Mario Bros (2009) un joc ce îmi crează reale emoţii fiind în sistem 2d, cu posibilitatea de cooperare a cel mult patru jucători. Desigur doi ar fi mai mult decât suficienţi pentru a asigura o distracţie totală, cu riscuri minime de a îngreuna avansarea. Este un titlu de şcoală veche cu care abia aştept să îmi testez abilităţile şi nervii!

Sintetizând într-o singură frază: Super Mario Bros are (la fel ca mine) 25 de ani, prin longevitatea şi prospeţimea lui, tranşcende legenda şi ni se arată ca un fenomen complet, pe deplin fermecător şi astăzi!
 

Jocuri, recenzii, trailere Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez