Cu mici schimbări evenimentele din titlurile acestei serii au aceeaşi evoluţie, singura excepţie veritabilă fiind Warrior Within. În general prinţul este prins în mijlocul unui conflict pe care se vede nevoit să îl rezolve. Nisipurile timpului, sau un alt element corupe oamenii din acea zonă, în vreme ce un alt personaj, obligatoriu o tânără fată, îl îndrumă în călătoria sa.
De data aceasta eroul ajunge la una dintre provinciile tatălui său şi administrată de fratele său Malik. Se pare că oraşul este asediat de o armată iar balanţa nu înclină de partea persanilor. Fără a asculta sfatul prinţului, Malik eliberează puterea ce vorbea despre o armată la fel de numeroasă precum firele de nisip al deşertului. Desigur nisipul magic transformă oamenii în demoni, însuşi fratele prinţului fiind subjugat acestei puteri. În lupta sa prinţul primeşte ajutor de la o frumoasă gini care îi conferă puterea a patru elemente ale naturii.
Acceptabilă per ansamblu şi neavând pretenţia unui fir epic inedit, povestea din acest titlu ar trebui să fie ultima ce urmează vechea reţetă.
Trucuri vechi şi noi.
Protagonistul va escalada şi de această dată numeroase ziduri cu aceeaşi agilitate cu care ne-a obişnuit. Trebuie însă punctate o serie de elemente inovatoare ce şi-au lăsat amprenta asupra fluidităţii jocului. Pe lângă obişnuita abilitate de a da timpul înapoi vei avea posibilitatea să îngheţi apa pentru o scurtă perioadă de timp, momente în care poţi atinge puncte altfel inaccesibile. Prinţul va controla treptat patru elemente: focul (ce provoacă arsuri inamicilor din apropiere), pământul (ce acţionează ca un scut protector), vântul (care respinge inamicii din jur aruncându-i la pământ) şi gheaţa ce sporeşte puterea atacurilor cu sabia. Sistemul de luptă a rămas în mare cel din epoca Warrior Within. Şi acum ca şi atunci îi lipseşte fineţea pe care o au titluri precum God of War sau Darksiders însă a găsit o serie de elemente care să îmbunătăţească considerabil frecvenţa loviturilor dar şi fluiditatea modului de joc. Pe lângă posibilitatea de a se urca pe adversari pentru a le aplica diferite lovituri prinţul îi poate executa când sunt la pământ, îi poate brusca/ rupe garda cu ajutorul loviturii puternice, iar dacă se apasă rapid butonul de acţiune adversarul va fi ucis dintr-o singură lovitură prezentată într-un clip special, foarte reuşit şi care cunoaşte diferite variante. Există un alt atac din aer, foarte rapid, eschiva specifică acestui gen de jocuri, o lovitură puternică, toate acestea completând alături de puterile specifice prinţului un arsenal solid. Posibilitatea de a te agăţa de unele păsări pentru a traversa prăpăstii, similar celor din God of War, este și ea inspirată.
E pentru prima oară când dispunem şi de un meniu în care se pot upgrada abilităţile prinţului. Puzzle-urile sunt de nivel mediu, se rezolvă din câteva încercări dar sunt atractive. Capcanele tind să fie ceva mai complicate dându-ți o satisfacție deosebită atunci când reușești să avansezi.
Adversarii nu opun prea multă rezistenţă, mai ales după obţinerea primelor elemente. Trebuie ţinut cont că acest joc nu se axează pe luptă motiv pentru care nu are decât două grade de dificultate uşor şi normal. Nu ne găsim nici în situația titlului anterior în care conflictele erau aproape inexistente. Adversarii însumează şase categorii, dintre care unii sunt de proporţii considerabile, bine individualizaţi, în vreme ce alții atacă în grup și impun anumite tehnici pentru a îi învinge. Singurul inamic principal este demonul ce îți va controla în cele din urmă fratele și cu care te vei confrunta în trei rânduri.
Stilul persan.
De această dată seria adoptă un stil realist, inspirat vizibil de recenta adaptare cinematografică. Important este că aceasta are un efect pozitiv. Clădirile, apa, grădinile precum şi celelalte elemente întâlnite în drumul tău sunt verosimile fiind împrospătate de culori intense precum portocaliul steagurilor, auriul nisipurilor sau de un maroniu cu nuanţe albăstrii specific zidurilor. Însă întipărite în minte ca fiind reprezentative îți vor rămâne costumele şi bijuteriile în care ne sunt înfăţişaţi protagoniştii. Fie că vorbim de platoşa aurie a lui Malik, de armura cu împletituri din piele a prinţului sau de costumul de mătase cu numeroase ornamente din metale preţioase purtat de gini, termenii nu pot fi decât laudativi!
Modelele personajelor se evidenţiază şi ele prin acelaşi stil care se îndepărtează de animaţie şi se apropie pe cât posibil de realitate. Filmuleţele dar şi clipurile de finalizare ale adversarilor sunt reuşite. Nu am întâlnit erori grafice.
Câte puţin din toate.
Sunt trei personaje ale căror interpretări trebuie să le avem în vedere: prinţul, fratele acestuia şi frumoasa gini. Protagonistul, care este şi narator, are o voce plăcută cu replici în stilul caracteristic seriei în vreme ce Malik este din ce în ce mai dur pe măsură ce demonul preia controlul asupra sa. Gini se descurcă onorabil, lucru de altfel valabil pentru toate cele personaje. Efectele sonore sunt reuşite iar muzica impresionează spre final cu arii grave, cu influenţe clasice dar care îşi păstrează o identitate proprie.
O experienţă plăcută.
Chiar am savurat această redescoperire a nisipurilor uitate! Porţiunile de platformă sunt antrenante, abilitatea de a îngheţa apa îţi testează dexteritatea o dată în plus iar elementele de combat dau frâu liber acţiunilor tale, precum şi savoare luptelor. Prince of Persia the Forgotten Sands are şi lungimea potrivita, undeva la şapte ore, numai bun pentru a te bucura de ceea ce are de oferit. Există două provocări, separate de joc asemenea celor din God of War, una disponibilă iniţial şi a doua putând fi descărcată de pe internet. Prima este chiar antrenantă şi presupune învingerea a opt valuri de adversari cu dificultate ascendentă. Jocul se poate parcurge şi din perspectiva lui Ezio, protagonistul din Assassins Creed, o altă serie Ubisoft. Având în vedere că nu cumpăr trilogia disponibilă pe PS3 doar pentru a juca în HD Warior Within, jocul meu de suflet, când îmi va fi dor de atmosfera persană voi alege prezentul titlu.
0 comentarii on "Prince of Persia The Forgotten Sands"
Trimiteți un comentariu