marți, 8 octombrie 2013

The Last of Us

Publicat de Ionutz la 16:03

Studioul responsabil pentru trilogia Uncharted îşi imaginează lumea contemporană secerată de o pandemie feroce şi care, la două decenii de la izbucnire, continuă să se răspândească. Ca urmare populaţia globului este redusă la condiţiile de viaţă post apocaliptice din filmului The Road. Profesionalismul producătorilor se reflectă în ușurința cu care crează un mod de joc intens, variat, cu personaje secundare elaborate, bine individualizate și ferite pe cât posibil de stereotipii.
Acestea, precum şi întreaga naraţiune, gravitează în jurul celor doi protagoniști, Joel și Ellie, a căror relație evoluează treptat pe parcursul unei călători de aproape un an. Cei doi ne determină să empatizăm iar la finalul călătoriei sunt șanse foarte mari să fim alături de Joel la fiecare suflare și chiar la fiecare apăsare de trăgaci.
The Last of Us vorbește despre destinație (ce ar putea conduce la descoperirea unui antidot capabil să stopeze răspândirea infecţiei) dar mai ales despre schimbările pe care călătoria le produce asupra celor ce și-o asumă. Dincolo de aceste aspecte jocul ne îndeamnă să reflectăm: o luptă perpetuă pentru supraviețuire ar putea fi un mod de viaţă dar poate însemna că trăieşti cu adevărat?
Controlul este strălucit iar  mişcările personajelor sunt elaborate în detaliu. Sistemul de upgrade sau de fabricare a diferitelor obiecte are la bază resursele, pe care nu fără greutate trebuie să le procuri din împrejurimi, însă acesta este bine structurat, realist și deosebit de intuitiv.
Atmosfera de survival este determinată de o serie de factori precum: resursele limitate, muniția sporadică, superioritatea numerică sau de armament a adversarilor (uneori ambele) și nu în cele din urmă agresivitatea lor, completată cu tehnici defensive solide. Aceste aspecte te îndeamnă să analizezi situația înainte de a lua o decizie: dacă ești încrezător în armele pe care le ai poți încerca un atac direct sau dacă ești suficient de abil poți să îți neutralizezi inamicii fără să tragi măcar un glonț. Sunt şi situații în care un conflict poate fi evitat în totalitate.
Încercarea de a încadra jocul într-un anumit gen este în mare măsură și o încercare de a-l limita, el îmbinând cu succes trăsături ale mai multor genuri. Este lung, spectaculos și reușește să te pună de cele mai multe ori în situații diferite. Într-un moment îți neutralizezi inamicii asemeni lui Solid Snake pentru ca ceva mai târziu să te afli în plin Resident Evil 4.
Vizual jocul are un impact absolut, un adevărat preludiu al viitoarei generații de console prin luminozitate, detaliu, culori și structură. Locaţiile pe care le explorezi sunt proporţionate, spaţioase şi au profunzime. Fie că îl vei parcurge o singură dată, fie (cel mai probabil) că vei deveni dependent de el, The Last of Us este jocul pe care nu trebuie să îl lași să treacă pe lângă tine, este desăvârșit!

Punctaj: 10/10

0 comentarii on "The Last of Us"

 

Jocuri, recenzii, trailere Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez