Star Wars, ca joc video şi-a făcut simţită prezenţa încă din epoca consolelor Super Nintendo. De un succes notabil s-a bucurat şi Star Wars The Empire Strikes Back, de pe Nintendo 64. Au urmat o serie de jocuri pe Playstation şi PS 2, majoritatea adaptări cel mult mediocre ale celor şase episoade. Azi Star Wars The Force Unleashed vine cu ceva nou! Acţiunea se petrece după evenimentele din episodul trei, când Darth Vader, trimis să ucidă un cavaler jedi decide să îl antreneze pe tânărul fiu al acestuia. El va creşte pentru a fi primul luptător expert atât în artele jedi cât şi în cele ale lorzilor sith.
Este de remarcat faptul că scenariul jocului a fost aprobat de către George Lucas, motiv pentru care drama este comparabilă cu cea de la finalul episodului trei.
GAMEPLAY – 8/10
În materie de atacuri cred că acesta este cel mai satisfăcător joc din serie! Personajul principal poate mânui sabia laser a cavalerilor jedi, are cunoştinţe deosebite în controlarea forţei dar şi în artele sith, putând dezlănţui fulgerele specifice acestora. Sistemul de combouri şi upgradări este structurat tocmai pe aceste criterii. Loviturile cu sabia se pot combina cu cele ce prevăd manipularea forţei si cele ale forţelor sith. Ai un sistem de garda simplu, apăsând un singur buton, poţi fixa ţinta pe oricare dintre inamici după care este simplu să îi ridici în aer s-au să îi zdrobeşti sub puterea atacurilor tale. Sistemul prin care te eschivezi de atacurile mai puternice funcţionează bine iar camera te încadrează, cu mici excepţii, foarte bine. Ca estetică dar şi ca diversitate sistemul de combouri este excepţional, singurul minus fiind uneori resimţit în prezenţa impactului. Având în vedere cât de spectaculoase sunt forţele şi loviturile uneori simţi nevoia ca impactul să fie dezastruos pentru duşmani. Repet el este bun dar era loc de mai mult! Controlul este receptiv iar mişcările sunt fluide cu singura menţiune ca pe marginea platformelor rişti să aluneci dacă nu eşti atent. Din acest motiv, în aceste zone, trebuie să eviţi combourile care presupun un lanţ de mişcări mai lung.
Adversarii sunt diversificaţi din toate punctele de vedere: în primul rând fiecare planeta pe care o explorezi are proprile ei rase la care se adaugă trupele imperiale precum şi androizii acestora. Pe lângă diversitate ei sunt realizaţi într-un detaliu avansat. Inamicii principali sunt şi ei numeroşi dând dovadă de originalitate.
I.A. este destul de ridicată chiar şi la unii soldaţi obişnuiţi, putând crea probleme mai ales când atacă în formaţie. Însă androizii precum şi inamicii principali necesită combouri bine calculate pentru a contracara tehnicile folosite de aceştia.
Sistemul de joc, prevede la finalul luptei cu androizii sau craturile întâlnite pe parcursul stagilor scevenţe în care trebuie să apeşi butoanele apărute pe ecran pentru a-i distruge. Acelaşi sistem este folosit pentru a finaliza luptele cu inamicii principali. Ambele sunt spectaculoase, cu un timp suficient de scurt pentru a reacţiona şi uneori destul de lungi. Un dezavantaj al acestui sistem, singurul mai precis, este cel în care trebuie să distrugi o navă imperială de dimensiuni uriaşe. Succesiunea butoanelor este amplă şi trebuie executată cu acurateţe înainte ca navele imperiale să te atace din nou. Problema survine din ambiguitatea comenzilor pe care trebuie să le execuţi, spre exemplu pe ecran apare analogul drept rotindu-se când de fapt trebuie ţinut fix. Din acest motiv până îi înţelegi succesiunea această etapă poate deveni frustrantă. De reţinut faptul că aceste comenzi sunt la fel de evazive atât în varianta PS3 cât şi în cea de pe consola Xbox 360.
Jocul este unul linear de o întindere medie, nouă ore fiind suficiente pentru a-l finaliza.
GRAFICA – 9/10
La acest capitol jocul excelează, estetica schemelor precum şi modelele personajelor sunt foarte reuşite. Detaliul este uimitor. Fiecare planetă are un univers total diferit de cea anterioară fiind construită amănunţit şi credibil. Culorile sunt de o intensitate greu de egalat reuşind să dea viaţă mediilor respective. Singurul minus și care îi fură punctajul maxim este meniul jocului. Acesta mi s-a părut lipsit de profunzime şi neatrăgător.
AUDIO – 9/10
Coloana sonoră nu te va surprinde daca eşti obişnuit cu jocurile Star Wars, efectele fiind cele cunoscute pentru sabia jedi, comunicările prin radio și obişnuitele arme laser. Asta nu înseamnă că acestea fac o treabă proastă, pur şi simplu nu te uimesc. Pe de altă parte vocile artiştilor sunt credibile, actorii din filmele Star Wars şi-au dat şi în joc vocile pentru a anima personajele deja consacrate.
REPLAY – 8/10
Jocul este per ansamblu solid, are două finaluri în funcţie de alegerea pe care o vei face la momentul potrivit. La aceste aspecte se adaugă o serie de bonusuri precum diverse costume şi o serie de abilităţi specifice tipurilor de săbii pe care le întâlneşti pe parcursul jocului. Cu siguranţă este un joc pe care vei dori să îl reiei după un anumit timp.
ÎN CONCLUZIE Star Wars The Force Unleashed se bucură poate de cel mai mare echilibru pe care l-a văzut un joc al seriei până în prezent, net superior celor de genul SW EP. I de pe Playstation. Desigur şi aici e loc de îmbunătăţiri, printre care un impact mai puternic demn de titlul jocului. În aşteptarea continuării deja anunţată sperăm că vom avea parte de o surpriză plăcută, asemeni celei făcute de Ubisoft cu Assassin’s Creed II.
Gen: acţiune.
0 comentarii on "Star Wars The Force Unleashed"
Trimiteți un comentariu