duminică, 15 mai 2011

Trilogia God of War: Noua Mitologie Greacă

Publicat de Ionutz la 12:08 0 comentarii
În urmă cu un an mă pregăteam pentru prima postare, God of War. Între timp am strâns câteva recenzii însă lipsa de mediatizare a dus la un feedback inexistent. În timp ce iau în considerare alternativele vă las o postare aniversară...

Primul God of War a fost cu siguranţă un proiect îndrăzneţ însă rezultatul a depăşit orice aşteptări, seria fiind în acest moment un punct de referinţă pentru toţi producătorii de jocuri acţiune-aventură. Compararea vine ca un automatism, amprenta lăsată de universul mitologic fiind incontestabilă! Iată câteva exemple:
În Spiderman Shattered Dimensions lupta cu Electro (inamic de nivel) este foarte asemănătoare cu cea pe care Kratos o are împotriva Colosului din Rodos.
În Conan evenimentele ne sunt redate prin intermediul unor imagini al căror stil este preluat din primul God of War. Mai mult, vocea femeii ne trimite inevitabil cu gandul la Gaia din celebra serie. Cuferele (cu vitalitate, energie sau puncte de experiență) sunt înlocuite cu vase de ceramică dar cu aceeași finalitate. Șopârlele înaripate au un sistem de atac similar cu cel al harpiilor din God of War. În cele din urmă Conan intra, în diferite momente, într-o stare temporară în care atacurile sale erau mult mai puternice iar adversarii nu îl puteau doborî, aidoma opțiunii Rage of the Gods.
Dantes Inferno este titlul ce a interpretat greșit posibilitatea de a se inspira din cea mai cunoscută serie Sony. Mecanica personajului este copiată integral: merge pe funii și pe ziduri la fel, are același sistem de prindere a adversarului, lovitura de lansare a unui inamic pentru a fi continuată cu un combo în aer este identică, continuând cu modul în care anumiți dușmani, ce sunt prinși în aer, pot fi învinși prin repetarea acestei acțiuni. Adăugarea (cu o utilitate minimă) a unui sistem identic cu Rage of the Gods. Creaturi ce se suprapun perfect pe cele din seria God of War, precum demonul pe care Dante se poate urca aidoma lui Kratos în cazul Ciclopului. Existența a zece probe consecutive (repetitive și uneori frustrante), identice cu bonusurile din God of War, dar mult mai grav, introduse în gameplay!
Castlevania Lords of Shadow este singura alternativă reală pentru Kratos, reușind să asimileze elementele ce au făcut istorie în seria GOW dar fără a-și pierde individualitatea! Giganții (diferiți între ei ca aspect și mod de atac) își au desigur sorgintea în titanii din universul lui Kratos. Gabriel obține aripile de înger ce se pot folosi atât pentru atac cât și pentru a plana pe distanțe mici, asemeni aripilor lui Icarus. În unele combouri biciul are efect similar cu cel pe care îl produc lanțurile spartanului. Minigame-uri sunt la fel de complexe dar cu un sistem de implementare original.

Revenind la trilogie: Firul epic are un impact puternic, filme de înaltă rezoluţie excepţionale şi prezentare originală a scenelor pe care personajul şi le aminteşte. Peste toate se aşează evenimentele din viaţa lui Kratos, luptător ce ne apare iniţial învăluit în mister şi care, în ciuda unor teme des întâlnite în povestea multor filme sau jocuri, reuşeşte să te intrige şi să te surprindă. În schimb clipurile realizate la grafică in-game nu au îmbătrânit aşa de frumos, fiind acum destul de grosolane (lucru ce ar fi trebuit remediat pe ediţia PS 3).
Poate cel mai solid pilon al primului titlu, raportat la prezent, este designul nivelurilor. El rămâne cu tine de la prima parcurgere însă este la fel de proaspăt şi în prezent. Zone precum deşertul sirenelor, imensul munte situat pe spatele titanului Kronos şi culminând cu opera de artă pe care o reprezintă Inelele Pandorei. Nu cred că este un alt titlu pe consola PS 2 care să poată surclasa asemenea performanţe. Mini-gamurile, relativ noi în epocă, erau cât se poate de cursive în timpul execuţiei, fără a exista momente de întrerupere a secvenţei respective. Criticabil este însă sistemul de prindere al inamicilor în momentul în care urma să îi finalizezi, acesta refuzând de multe ori să execute. Per ansamblu sistemul de joc se bucură de o fluiditate crescută, atât în mişcări cât şi în atacuri. Originalitatea claselor de inamici, inspiraţi din mitologia greacă şi îmbunătăţite în titlurile următoare, nu trebuie nici ea omisă. Armele lui Kratos reprezentau un alt element de noutate ce impunea un sistem de combouri complex. În primul titlu observăm scăpări explicabile, în modul în care au fost gândite una sau două scheme precum şi un design, acum stângaci, al unora dintre ele. Puterile primite de la zei în acest titlu sunt după părerea mea cele mai fermecătoare din serie, cu precizarea că sabia primită de la Artemis putea foarte bine lipsi fiind grosolană şi inutilă. Camera este uneori neatentă, asemeni celei din Devil May Cry 3, mai ales raportată la cea din episoadele următoare. Din păcate prima aventură a lui Kratos nu ne oferea decât trei lupte cu inamici principali.
Grafica de fundal este minimalistă în primul nivel dar devine cel puţin decentă în restul jocului. La capitolul interioare din nou se dă clasă celorlalte titluri concurente, detaliul, strălucirea precum şi arhitectura unor încăperi fiind uimitoare!
Sunt adeptul a trei grade de dificultate pentru orice tip de joc. Seria GOW ne oferă în mod constant patru (foarte greu – dedicat celor mai înverşunaţi dintre noi). Primele două grade sunt ireproşabile însă luptele cu Minotaurul , cele cu spiritele lui Kratos (aleatorii ca tehnică în mare parte) şi culminând cu Ares, sunt destul de frustrante pe gradul al treilea de dificultate. Ultimul grad devine profund rigid diminuând satisfacțiile pe care parcurgerea unui titlu trebuie să o ofere.

În God of War 2 ni se prezintă un Kratos care în ciuda faptului că a ajuns Zeu al Războiului are mari resentimente față de olimpienii ce l-au lăsat pradă amintirilor. El este înșelat de Zeus și, după ce își transmite întreaga putere în sabia Olimpului, este ucis de către acesta. Ajutat de Gaia el revine din Infern și pornește în căutarea Sorților, capabile să îl ducă înapoi în timp pentru a se razbuna. Călătoria este mai întinsă decât cea din GOW iar finalitatea ei mai greu de prevăzut. Revin filmulețele de înaltă rezoluție dar care de această dată se axează în principal pe povestea lui Zeus iar clipurile la grafică in game sunt cu mult mai plăcute, fiind viabile și în prezent.
Gameplay-ul are și el de câștigat: combourile mai puțin inspirate din primul titlu au fost înlocuite iar altele au fost redesenate pentru a atinge efectul dorit încă de la primul proiect. Fluiditatea este totală: mișcări deosebite, impact solid, mini gamuri abundente, prinsuri multiple, lupte epice cu mulți inamici principali, ba chiar posibilitatea de a schimba armele. Loviturile finale date prin intermediul unor prinsuri nu mai ridică nicio problemă tehnică și sunt ușor de executat. Singurul minus pe care l-am simțit de fiecare dată (inclusiv acum) a fost legat de puterile magice. Chiar dacă aseamănătoare ele nu reușesc să aibă efectul extraordinar al celor din primul titlu, rămânând până la final în umbra acestora. Durata semnificativ mai mare este un alt punct forte al jocului iar puzzle-urile numeroase accentuează sentimentul că trebuie să depășești adevărate probe pentru ați atinge scopul.
Grafica era tot ce putea la vremea aceea consola PS 2 iar rezultatul uimește și în prezent. Pornind de la designul din primul titlu se adăugă numeroase detalii diversificându-se continuu universul pe care îl explorezi.
Primul God of War avusese o coloană sonoră ambițioasă dar cu cel de al doilea titlu corurile se înalță până în vârful muntelui Olimp cutremurând jucătorul.

Cum fiecare trilogie trebuie să aibă un final de ce nu ar fi unul glorios?! Reluând practic finalul din GOW 2, ne este prezentat spartanul care promite să împartă moarte tuturor zeilor. God of War 3 are o linie epică trasată ceva mai clar, finalul fiind ușor de intuit dintr-un anumit moment al acțiunii. Chiar și așa nu poți să nu-l savurezi și, după atâtea lupte în care ai trăit emoțiile haotice ale protagonistului, ajungi să apreciezi liniștea pe care și-o poate oferi în final.
Ca durată este situat între cele două titluri. Chiar dacă inițial vrei mai mult se dovedește o alegere ideală. Sistemul forțelor este acum dependent de armele folosite, arme ce chiar dacă sunt similare, după o aprofundare pot fi folosite în momentele potrivite cu multe satisfacții. Minigamuri complexe, cu butoane discrete apărute logic pe ecran. Noi creaturi mitice, brutalitate crescută și o cameră întru totul unică, pe care mulți producătorii se vor chinui să o imite mult timp de acum înainte! Combouri mai estetice ca niciodată, un impact absolut și o imersiune totală în sistemul de joc. În primul titlu am avut Inelele Pandorei, în God of War 2 au existat Probele Sorților iar ultimul episod ne aduce Cubul (parcă esența probelor de puzzle / logică).
Grafica de nouă generație este dincolo de cuvinte, Muntele Olimp este covârșitor, marmura și armurile dau sentimentul că pot fi atinse, sângele este autentic. Modelele personajelor au fost redesenate, noile texturi fiind ireproșabile. Efectiv simți pielea fierbinte a minotaurilor și solzii reci ai meduzelor! Fascinația este totală în jocul pe care îl consider fără rezerve liderul (Foarte Greu de Detronat) al genului acțiune-aventură!

God of War 3 este cu adevărat o operă monumentală urmat de fratele mijlociu al seriei perfect și în prezent! Primul God of War este, în ciuda câtorva imperfecțiuni, un titlu respectabil în prezent și cu siguranță încă prilej de satisfacții pentru fanii acestei serii eterne!

marți, 3 mai 2011

Mortal Kombat

Publicat de Ionutz la 11:14 0 comentarii
În urmă cu 20 de ani, primul proiect Mortal Kombat prindea contur. Contactul cu această serie a fost brutal. Sânge, capete smulse, inimi scoase din piepturile adversarilor, ţăruşi uriaşi scăldaţi în... şi mai mult sânge!
Am jucat primul titlu (chiar şi în varianta cenzurată de pe SNES, ce avea în mod surprinzător şi două fatalităţi reuşite tocmai datorită cenzurii) şi am vrut mai mult. Am primit Mortal Kombat 2 cu mai mulţi luptători, mai multe fatalităţi şi desigur mai mult sânge! Cum euforia creştea, a urmat Mortal kombat 3, cu o grafică vizibil îmbunătâită, dar care nu a mai exercitat un impact absolut asupra mea. Au urmat câteva reeditări (MK Ultimate şi MK Trilogy) după care linişte.
Entuziasmul a revenit odată cu Mortal Kombat 4, ce făcea curte dimensiunii a treia, în ciuda unui sânge geometric. Filmuleţele erau în schimb un deliciu, lucru atractiv şi în varianta Gold a episodului. Însă acum universul pe care Mortal Kombat îl cucerise se schimba radical. MK Deadly Alliance şi Deception au trecut pe lângă mine fără a mă face măcar să tresar: un sistem de joc ce nu părea să dea înainte, personaje neinspirate, o poveste ce încetase să mai fie competitivă, culminând cu înlăturarea caracteristicii ce consacrase seria, fatalitatea! Mortal Kombat Armaghedon vine cu un film epic şi cu un panou de luptători nostalgic! Din acest motiv, la care se adăuga o grafică solidă pentru seria MK, l-am încercat doar pentru a-l arhiva în scurt timp! Aveam să mai joc Mortal Kombat?

POVESTE: 10/10

După evenimentele din Armaghedon, Shao Khan a ajuns în vârful piramidei iar singurul adversar din faţa sa, Rayden, este incapabil să îi reziste. În aceste circumstanţe Zeul Tunetului şi protectorul Terrei, îşi foloseşte ultimele puteri pentru a se întoarce la originile conflictului...primul turneu Mortal Kombat!
Astfel începe campania epică a acestei ediţii, de departe cea mai lungă şi intensă între titlurile de gen. Zecile de lupte sunt legate de clipuri consistente, la grafică in game, ce te poartă, preţ de câteva ore bune, prin evenimentele primelor trei titluri Mortal Kombat! Turneele sunt împărţite la rândul lor în capitole, fiecăruia fiindu-i specific un luptător din serie. Producătorii au legat conflictul într-un mod lăudabil, cu o prezentare de excepţie! Veteranii vor descoperii cu satisfacţie toate aspectele firului epic ce până acum erau neclare iar noii veniţi vor avea parte de o poveste solidă (pentru un titlu de gen) prin intermediul căreia să îşi facă încălzirea!
Nu în ultimul rând trebuie spus că încercările lui Rayden de a schimba trecutul şi a evita catastrofa din Armaghedon nu vor fi cele mai inspirate, sau poate că... dar vă las să descoperiţi singuri rezultatul ce nu e lipsit de un moment oarecum dramatic (desigur raportat la pretenţiile pe care le putem avea de la un titlu ca bătrânul MK)!

GAMEPLAY: 9/10

Reţeta de gameplay este în totalitate schimbată iar noile ingrdiente vi se vor părea cu siguranţă delicioase. În primul rând a fost eliminat sistemul de luptă cu arma, pe care l-am considerat o prostie încă din MK 4. Se revine la fatalităţile clasice, înlocuind metoda promovată de Armaghedon în care acestea erau o înșiruire de mutilări idioate! Poate mai important decât oricare alt aspect, gameplay-ul este mult fluidizat: mișcările în general dar și schemele speciale ce se integrează firesc într-un combo sau la finalul acestuia. Revin fatalităţile de stagiu, ce au la bază vechile locaţii, dar care arată incomparabil...
De departe inovaţia acestui titlu este sistemul de atacuri speciale, împărţit în trei segmente şi căruia îi corespunde bara de energie din partea inferioară a ecranului. Pe măsură ce ataci sau eşti atacat aceasta se încarcă dându-ţi posibilitatea să efectuezi o serie de tehnici. Astfel când prima treime este plină se poate executa o schemă din cele deţinute de personaj, dar într-o formă, să-i spunem, upgradată. Spre ex.: Johnny Cage va continua după lovitura cu piciorul printr-un uppercut, cunoscut veteranilor din MK 2. Nightwolf va trimite din arcul său magic trei săgeţi în loc de una, proiectilul de gheaţă al lui Sub-Zero va fi mai intens etc. Când cel de al doilea segment este plin se poate întrerupe orice combo al adversarului prin intermediul unui counter. În cele din urmă, când întreaga bară este plină se execută atacul X-Ray (o serie de două sau trei lovituri devastatoare, prin fracturarea unor oase sau organe vitale ale adversarului). Trebuie să adaug faptul că uneori aceaste secvenţe pot fi realmente deranjante dacă îţi imaginezi durerea pe care ar trebui să o provoace.
Panoul personajelor reuneşte figurile marcante din primele trei titluri Mortal Kombat, la care se adaugă Quan Chi. Cyber Sub Zero este disponibil în varianta Xbox 360, în vreme ce pe PS 3 veţi putea juca cu însuşi Kratos. Prezentarea panoului este redată sub cea mai compactă formă, cea din MK 2.
Fiecare luptător are două prinsuri (din care se poate scăpa dacă apeşi la timp combinaţia corectă) şi în general un prins din aer. Urmează schemele specifice fiecăruia, în general patru sau cinci. Aşa cum am menţionat acestea se integrează în setul de combouri, tot undeva la cinci dar cu titlu exemplificativ, combinaţiile fiind multiple. Fiecare personaj are câteva lovituri brutale ce au rolul de a slăbi garda adversarului lăsând calea deschisă pentru un atac. O altă secţiune este cea dedicată tagurilor (combinaţii ce se pot executa atunci când controlezi doi luptători sau joci în echipă). Toate comenzile de mai sus sunt accesibile şi uşor de memorat. Ele se pot exersa în secţiunea de antrenament, structurată pe: comenzi de bază, combouri, taguri, fatalităţi.
După modul epic vei putea experimenta intensitatea titlului, fie în varianta clasică în care lupţi cu o serie de adversari iar în final cu Shao Khan, fie în modul tag (controlând ambii luptători sau în echipă cu un prieten). Spre deosebire de modul story, în care aventura își urmează cursul firesc (deci fără a putea executa fatalităţi) în aceste moduri de joc, inclusiv V.S., le poţi executa în voie.
Un singur reproș se impune din punctul meu de vedere la acest capitol. Sunt câteva scheme, precum și unele lovituri, ce au scăpat retușului, rămânând mult prea lineare (schema din aer a Kitanei cu evantaele în mână sau faimoasele picioare ale lui Liu Kang). Pe viitor și acestea ar trebui regândite conform esteticii impusă de jocurile din prezent. De asemenea unele lovituri simple sunt încă rigide, neintegrându-se în fluiditatea jocului. Același lucru se poate spune și despre felul în care adversarii cad la pământ dacă ultima lovitură primită este un pumn sau picior.

GRAFICĂ: 9/10

Grafica este extraordinară, acest lucru fiind evident încă de la primele clipuri oficiale. Intensitatea culorilor, precum şi varietatea lor este dincolo de orice critică. Minuțiozitatea cu care au fost create modelele personajelor nu se poate compara cu alt episod iar degradarea costumelor precum şi cea fizică, este încă un argument în favoarea amănuntelor. Efectul schemelor este deosebit, fiind suficient să priveşti cum Sub Zero îşi îngheaţă un adversar. Îmbinarea dintre stilul 2d şi cel 3d este cât se poate de armonioasă, producătorii nedorind să adopte un stil total 3d, gen Tekken sau Soul Calibur. Locațiile au fost create pornind de la cele din anii 90, însă au ceva distict ce îți atrage atenția în permanență, sunt încărcate, dar nu obositoare, pline parcă de viață asemeni unui al treilea/ cincelea personaj. În filmulețele din modul story există câteva cadre ce îl dezavantajează pe Liu Kang, expresivitatea acestuia și ocazional cea a lui Kung Lao, fiind criticabilă.

AUDIO: 8/10

Chiar dacă primește cel mai mic punctaj acest capitol este departe de a fi slab. Zgomotele de impact pentru diferitele tipuri de lovituri sau atacuri speciale sunt realiste și de efect. Bijuteria coroanei o reprezintă efectele produse în modul X-Ray, oasele zdrobite îți transmit prin sunet fiorul unei dureri crâncene! Coloana sonoră, în stilul cu care ne-a obișnuit seria este bună, cu o parte din vechile teme reeditate. Totuși cred că se putea mai mult la acest capitol, simțindu-se nevoia unor piese ceva mai provocatoare, poate ceva în genul Devil May Cry...? Astfel ajungem la interpretarea actorilor. Marea majoritate fac o treabă excelentă (personaje precum Scorpion, Sub Zero, Shao Khan sau Rayden prind viață cu ajutorul unor actori ce ne sunt cunoscuți încă din MK 4). Pe de altă parte există și unele interpretări ceva mai nereușite și care m-au deranjat uneori (Liu Kang, Kung Lao și din păcate Shang Tsung, ar fi câteva exemple).

REPLAY: 9/10

Campania epică va reprezenta doar începutul unei lungi perioade de butonat și asta în cele mai diverse modalități! Ai parcurs povestea, atunci poți exersa abilitățile luptătorilor pentru a putea începe campania clasică (sistemul turn specific seriei MK). Poți să îți verifici abilitățile în minigamuri precum: test your mihgt (bonusul din primul MK), sight (un fel de alba-neagra mortală), luck în care vei lupta în condiții aleatorii, fie cu diferite avantaje sau handicapuri. Jocul îți mai pune la dispoziție 300 de provocări din cele mai diverse și care prind surprinzător de repede. Toate acestea îți aduc monezi cu care poți debloca o serie de bonusuri ascunse în imensa Kriptă (costume alternative, fatalități ascunse, poze etc.) Ele pot fi vizionate ulterior în secțiunea Necropolis, alături de modelele personajelor și de biografia lor. Dacă adăugăm modul VS, punctajul se explică...

ÎN CONCLUZIE: trei jocuri de acest gen au supraviețuit anilor 90: Street Fighter, care în ciuda aprecierilor generale, nu poate să mă convingă de evoluția sa, The King of Fighters ce a rămas fidel stilului 2d aducându-l însă la nivelul de semi-animație și Mortal Kombat ce ne dovedește că se poate reinventa, atât pentru vechii adepți dar și pentru jucătorii ceva mai tineri!

MEDIA: 9/10
 

Jocuri, recenzii, trailere Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez